Waar bent u naar op zoek?

Internetseksverslaafd

16-01-2012

‘Mijn man had geen vieze moppen, keek geen erotische films en keek nooit naar vrouwen. Toch bleek hij jarenlang verslaafd te zijn aan seks.' Arjan van Vugt brengt het probleem van internetseksverslaving in kaart.

De invloed van internetseks op onze samenleving is onmiskenbaar. Door internet is seks voor iedereen overal en gemakkelijk verkrijgbaar. Er zijn nog maar weinig taboes op dit terrein. Meer en meer werd het een overheersend element in reclame en cultuur, waar niemand meer vreemd van opkijkt, ook christenen niet.

Het is in onze cultuur heel gewoon dat je overal seks tegenkomt. In Amerika bevat meer dan 75 procent van de prime time tv-programma’s een seksuele inhoud, heeft 40 procent van de liedjes seksueel geladen teksten en wordt gemiddeld tweeënhalve pagina van tienertijdschriften volgeschreven over seks. De Nederlandse cultuur zal op dit punt niet veel afwijken van de Amerikaanse. Op zichzelf is het niet verkeerd dat er open over seks gesproken kan worden. Maar vaak is het wel heel erg open en (letterlijk) bloot, eerder platte lust dan diepe liefde binnen een huwelijksrelatie. Expliciete beelden en schunnige teksten lijken de normaalste zaak van de wereld.