Waar bent u naar op zoek?

John Piper, eigentijdse theoloog

17-03-2014

Gold John Piper tien jaar geleden nog als een grote onbekende, tegenwoordig zijn verschillende van zijn titels ook in het Nederlands vertaald. Hij weet mensen met uiteenlopende achtergronden te raken, schrijft dr. M. Klaassen.

John Piper is een bijzonder mens. De Amerikaanse predikant en theoloog is bij miljoenen christenen wereldwijd bekend en gelezen. Velen weten zich aangesproken door zijn preken en vele boeken. Ook in Nederland. Piper verkondigt een radicaal-calvinistische boodschap in een eigentijds jasje. De heerlijkheid en de verheerlijking van God zijn een centraal thema in zijn theologie.

Behalve aan zijn boeken heeft Piper zijn bekendheid ook te danken aan internet. Piper had al vroeg de grote betekenis van het internet door en startte daarom in 1994 met Desiring God Ministries, een organisatie die tot doel heeft zijn gedachtegoed te verspreiden. Op de website van deze organisatie zijn honderden preken, lezingen en artikelen van hem te vinden. Tevens organiseert Desiring God conferenties, zoals vorig jaar een conferentie ter gelegenheid van de vijftigste sterfdag van C.S. Lewis.

Zijn bekendheid heeft Piper echter vooral verkregen door zijn publicaties. Waren zijn eerste publicaties nog wetenschappelijk, exegetisch van karakter dragen, in de tweede helft van de jaren tachtig begint hij boeken met een meer populair karakter te schrijven. Inmiddels heeft hij meer dan vijftig titels op zijn naam staan. Van zending tot vasten, van depressiviteit tot seksualiteit: er lijkt geen onderwerp te zijn waar hij geen mening over heeft.

Inmiddels heeft een aanzienlijk deel van deze geschriften zijn weg ook naar Nederland gevonden. Wie bij de christelijke boekhandel zoekt op ‘Piper’ treft inmiddels meer dan tien titels aan.