Waar bent u naar op zoek?

Jongeren en heiliging

11-09-2012

Wat zijn de specifieke vragen van jongeren als het gaat om heiliging? Hoe concreet ben je in de beantwoording van hun vragen? Moet je radicaal zijn of raak je hen dan kwijt? Ds. E.K. Foppen over jongeren en heiliging.

Jongeren stellen veel vragen. Vaak praktische vragen die gericht zijn op de invulling en vormgeving van het leven: ‘Waarom hebben wij…? Dominee, waarom doen wij…? Mag ik…?’ Maar is de tiener die vraagt naar de precieze invulling van de zondag werkelijk verlegen om Gods leiding? Of wil hij gewoon weten wat hij wel of niet mag, zodat hij precies tot die grens kan gaan. En is de jongere die wil weten hoe je om moet gaan met sociale media echt verlangend om Gods liefde zo zuiver mogelijk te beantwoorden? Of stelt hij zijn vraag met een ander doel.

Voordat je – zo concreet mogelijk – antwoord geeft, is het belangrijk om te weten vanuit welke houding en met welk verlangen vragen worden gesteld. Eerst dus maar eens doorvragen en zorgvuldig luisteren: waarom stel je die vraag eigenlijk, waarom wil je dit weten?

Wie dat niet doet en de vaak concrete en oprechte vragen van jongeren haast direct opvat als vragen over heiliging, loopt het grote risico antwoorden te geven die gaan werken als een nieuwe, voorwaardelijke wet. Voordat je het weet verwordt het christen-zijn van een zaak van to be or not to be tot een lijstje do’s en don’ts.