Waar bent u naar op zoek?

Kabinet dwingt tot keuze over orgaandonatie

22-04-2020

Op 1 juli van dit jaar wordt de nieuwe donorwet van kracht. Ons land stapt over naar het zogenaamde ‘ja-tenzij-systeem’. Iedere Nederlander vanaf achttien jaar is dan automatisch donor, tenzij hij daar bezwaar tegen aantekent, schrijft ds. J. Belder.

Tal van overwegingen spelen een rol bij de beslissing.

Er is inmiddels al veel over de nieuwe wet geschreven en gesproken. Dat was ook de bedoeling van de overheid, die ons prest over dit onderwerp na te denken en onze beslissing vast te leggen in het donorregister. Kies ik na herhaalde aanmoediging nog niet, dan kiest de overheid voor mij. Dat betekent dat ik geen bezwaar heb om na mijn dood organen of weefsel af te staan.

Strikt geredeneerd dwingt de overheid (op aandringen van de Nederlandse Transplantatiestichting (NTS), het Ministerie van Volksgezondheid en andere directbetrokkenen) ons een keus te maken. De vraag of de overheid zo ver mag gaan, is hier niet relevant (meer). De politieke beslissing is immers gevallen. Nu zijn wij aan zet.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 23 april 2020, of download hier de gratis pdf.

Klik hier om een los nummer te bestellen, en hier om een abonnement op De Waarheidsvriend te nemen.