Waar bent u naar op zoek?

Kerk en poëzie

02-03-2015

In het leven van ds. Willem Barnard (1920-2010), die als dichter publiceerde onder de naam Guillaume van der Graft, is een zoeken naar waarheid en waarachtigheid te zien, schrijft dr. Janneke de Jong-Slagman.

Het gedicht ‘De waarheid is een verborgen gebergte’ toont hier iets van. De automobilist is als een wetenschapper die leeft met feiten en definities. Hij zal naar de meters op zijn dashboard kijken en concluderen hoe ver hij van zijn doel af is. De wandelaar daarentegen ervaart de afstand aan den lijve, klimt, struikelt, staat verrast stil bij een onverwachts uitzicht. Gaandeweg groeit zijn ontzag. Hij lijkt op de dichter die met de taal omtrekkende bewegingen maakt door in beelden te spreken en verhullende woorden te gebruiken.

De waarheid is een verborgen gebergte

De man in de auto

wil meteen weten

hoeveel voet hoog.

De man die op eigen voeten gaat

weet wel:

onbereikbaar.

Barnards zoeken naar waarheid is een moeizame zoektocht, die niet bij zijn ambt lijkt te passen. De dichter wint het van de theoloog.

Willem Barnard wordt geboren in Rotterdam-Delfshaven als enig kind van een echtpaar dat het druk heeft met zijn kapperszaak. Willem blijkt een gevoelig jongetje, maar voor zijn gepeins en getwijfel zijn de ouders niet ontvankelijk.

Lees het volledige artikel in De Waarheidsvriend van 6 maart 2015.