Waar bent u naar op zoek?

Kerk en staat in Hongarije

08-11-2011

Met ingang van komende nieuwjaarsdag gaat er iets - lees: veel - veranderen in de verhouding tussen kerk en staat in Hongarije, schrijft redactielid mr. G. Holdijk.

Afgelopen zomer heeft het Hongaarse parlement een nieuwe wet over die verhouding aangenomen, die intussen voor het nodige rumoer heeft gezorgd.

Na de val van het communisme kwam in 1990 de eerste wet met betrekking tot kerken tot stand. Kerken kregen een wettelijke status en meer ruimte om te kunnen functioneren; zelfs werden speciale faciliteiten gecreëerd. Ze kunnen op overheidssubsidie rekenen; leden van kerken mogen één procent van hun inkomstenbelasting bestemmen voor hun genootschap. Verder mogen kerken grond in eigendom hebben en bestaat een vrijstelling van belasting voor import van religieuze geschriften en voor de verkoop van religieuze objecten. Voorwaarde is wel dat deze kerkgenootschappen zich vooraf laten registreren, 362 kerken zijn geregistreerd en erkend. Erkenning is een zaak van de rechter.

De gevolgen zijn groot. Voorlopig zijn slechts veertien genootschappen, die een historische en culturele basis in Hongarije hebben, erkend, zoals de Hongaars Gereformeerde Kerk, de Rooms-Katholieke Kerk, de Oosters Orthodoxe Kerk, alsmede drie Joodse gemeenschappen.