Waar bent u naar op zoek?

Kerken kunnen meer betekenen voor ex-gevangenen

07-08-2017

De Heere Jezus noemt in Mattheüs 25 de zorg voor gevangenen een daad van barmhartigheid. De andere daden die Hij noemt, staan misschien wel wat dichter bij ons eigen leven, schrijven Reint van der Knijff en dr. Reijer de Vries.

Toch kunnen kerkleden een belangrijke rol spelen in de zorg voor gedetineerden en ex-gedetineerden. In deze tijd is er vaak meer compassie met slachtoffers dan met gevangenen. De media tekenen gedetineerden soms negatief als boeven of criminelen. Het gevaar is niet alleen dat de zorg voor gevangenen en ex-gevangenen daardoor wat op de achtergrond raakt, maar ook dat we vergeten dat velen van hen zelf slachtoffer waren.

Bovendien ‘zitten’ de meesten korter dan een jaar in de cel, omdat ze veroordeeld zijn voor relatief kleine vergrijpen. Ook kerkleden hebben familieleden of vrienden die in de gevangenis verblijven of verbleven. Deze gevangenen noemt Jezus in Mattheüs 25 ‘Mijn broeders’. Daarom is het van belang om ons als kerk af te vragen welke rol we spelen en kunnen spelen in de zorg voor gedetineerden en voor hen die in het verleden in de gevangenis hebben gezeten.

In Zwolle, waar een penitentiaire inrichting staat, hebben we onderzoek verricht naar kerkelijke zorg en nazorg voor gedetineerden en ex-gedetineerden.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 10 augustus 2017.