Waar bent u naar op zoek?

Keus voor deeltijdpredikant

17-01-2017

Hij is bijna veertig, vader van vier kinderen en kostwinner. Een voltijds predikantsplaats verwisselt hij binnenkort voor een deeltijdplaats. Daarnaast wil hij werk zoeken in transport of logistiek. Ds. G. Timmer vertelt over zijn opvallende keus.

U hebt een beroep naar Twijzelerheide aangenomen. U woont nu in Damwoude. Hebt u een speciale band met gemeenten in Friesland?

‘Ik voel me geroepen om in het noorden te blijven. Met Twijzelerheide heb ik al heel lang een band. Bekende collega-predikanten hebben er gestaan. Zelf ben ik er in het verleden consulent geweest, en sinds het vertrek van ds. T.L.J. Bos weer. Nu ik de kerk zie krimpen en het moeilijk zie hebben, wil ik haar graag terzijde staan.’ 

Het is opvallend dat u op uw leeftijd van een voltijds predikantsplaats naar een deeltijdplaats gaat. Waarom heeft u die keus gemaakt?

‘Allereerst heb ik mezelf de vraag gesteld, nog los van de vraag of het een deeltijd- of voltijdplaats is: wil ik deze gemeente dienen? In het verlengde daarvan dienen andere vragen zich aan: hoe willen we met elkaar gemeente zijn? Hoe wil ik dominee zijn? Vijftig procent is zowel voor mij als voor de gemeente nieuw.’

Tussen de mensen

‘Daarnaast leeft bij mij de vraag of het wel zo gezond is om voltijds ambtshalve met het geloof bezig te zijn. Het legt een behoorlijke druk op jezelf. Je bent professioneel bezig met het geloof. Je spreekt meer over het geloof dan eruit. Bovendien kom je als voltijds predikant weinig onder de gewone mensen. Het lijkt me gezond om met mijn handen te werken en andere mensen te ontmoeten. Daarom ga ik zoeken naar werk in transport of logistiek, werk waar ik in het verleden wat ervaring mee heb opgedaan. Ik wil midden tussen de mensen gaan staan, meemaken wat zij meemaken, net als zij moeten solliciteren.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van 19 januari 2017.