Waar bent u naar op zoek?

column

Kinderen

Marieke den Butter-Kommers
Door: Marieke den Butter-Kommers
Column
26-02-2024

Vroeger hadden mensen kinderen nodig. Zonder kinderen was er niemand die voor je zorgde op je oude dag. Kinderen waren niet alleen een noodzaak, ze waren ook onvermijdelijk. Anticonceptie zoals wij die nu kunnen genieten, was nog niet uitgevonden. Kinderen zijn tegenwoordig niet meer nodig als oudedagsvoorziening, omdat we met onze sociale voorzieningen de zaken goed geregeld hebben.

Dit was de strekking van de boodschap van mijn gedreven, geliefde aardrijkskundedocent op de middelbare school.

Op een of andere manier zag ik mijzelf weer in de klas zitten. Haar woorden klonken mij op een vroege ochtend, na meer dan dertig jaar, weer in de oren. Het was de ochtend die volgde op een zeer enerverende dag, waarop we door een spannende medische crisissituatie gegaan waren. Mijn blik viel op een foto van onze kinderen en ik werd diep geroerd.

Ik dacht aan het lieve meeleven van de vorige dag en aan het bidden van de kinderen in Nederland en Australië. Ik dacht aan de omhelzingen van de jongste kinderen en aan liefde die je bijna aan kon raken. ‘Hoe zou een overheid nu in vredesnaam kunnen geven waar je in een moeilijke situatie de allergrootste behoefte aan hebt’, dacht ik. ‘Geen instelling kan het gebed en de omhelzing van een kind vervangen.’

Hoevelen van mijn generatie (inclusief ikzelf) hebben de leugens die mensen als mijn goedbedoelende aardrijkskundedocent doorgaven, niet geslikt? Hoeveel christenen omarmden anticonceptie en hoeveel mensen ruilden het concept van bijbels patriarchaat in voor het luchtkasteel van ‘vadertje staat’?

Misschien moeten we meer, tegen de stroom in, belijden en geloven dat wat God zegt over kinderen, waar is. Kinderen zijn een zegen en de vrucht van de buik is een beloning. Kinderen zijn nu net zo nodig als vroeger. Misschien is nu, om met Maleachi (2:15) te spreken, ‘Goddelijk nageslacht’ nog wel meer nodig dan vroeger. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor velen die nu, door al die mooiklinkende adviezen, stikeenzaam zijn geworden. Mogen onze kinderen zijn als een stad op een berg die licht geeft en warmte uitstraalt. Een stad, waar voor alle eenzamen een plekje is in een huisgezin.

Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 53). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Marieke den Butter-Kommers
Marieke den Butter-Kommers

werkt in Zuidoost-Azië, waar ze met haar man Jaap betrokken is bij kerkplanting onder onbereikte bevolkingsgroepen.