Waar bent u naar op zoek?

Koning Willem-Alexander jarig

P.J. Vergunst
Door: P.J. Vergunst
20-04-2023

Over een week hoopt koning Willem-Alexander in Rotterdam zijn 56e verjaardag te vieren, onder andere in een watertaxi over de Maas. De verjaardag van onze koning valt dit keer samen met zijn tienjarige koningschap, aanleiding voor een tiendelige podcast waarin elk jaar van zijn regering belicht wordt. De keuze voor dit medium toont dat ons Koninklijk Huis bij de tijd blijven wil, terwijl het informele van een podcast tegelijk bij deze koning past. Er is wel eens gezegd dat een vorst zich levenslang voorbereidt om er op enkele momenten in de geschiedenis van het land echt te zijn, zijn meelevende en verbindende positie in te nemen. Dat was, zo bleek uit de podcast, in juli 2014, toen de MH17-ramp plaatshad, dat was in mindere mate tijdens de coronapandemie een feit.

Dat verbindende klonk in de laatste kersttoespraak sterk door, toen Willem-Alexander de vinger legde bij het leven dat voor vele mensen duur geworden is, een woning soms onvindbaar, de gasrekening onbetaalbaar, door dit alles de toekomst onzeker. Expliciet riep hij tot verbinding op, onder meer tussen stad en platteland.

Op 27 april zien zijn koning Willem-Alexander en zijn gezin goed zichtbaar voor ons volk. Op deze plaats feliciteren we hem namens de lezers van De Waarheidsvriend, spreken we de wens uit dat woorden van koning David uit Psalm 56 het nieuwe levensjaar in zijn hart leven: ‘Op de dag dat ik vrees, vertrouw ik op U.’

P.J. Vergunst
P.J. Vergunst