Waar bent u naar op zoek?

Krachtige managers

09-02-2015

Leidinggevenden moeten een redelijk dikke huid hebben om staande te blijven. Wie al te gevoelig is voor commentaar, zit spoedig overspannen thuis. Managers hebben doorgaans een goed salaris, maar ze zijn ook de kop van jut, schrijft N.C. van der Voet.

Laten we maar eens in ons eigen bedrijf of onze eigen instelling kijken. Er is nogal eens een (gedwongen) wisseling van managers. Waarschijnlijk mopperen we zelf ook af en toe of op onze afdelingsdirecteur of chef.

Als hij of zij met het personeel wil overleggen zeggen we: ‘Zonde van mijn tijd. Dat moet een manager zelf uitzoeken. Daar wordt hij toch voor uitbetaald?’ Als de manager echter de dingen zelf uitzoekt, mopperen we: ‘Die man drukt alles door. Hij verwacht dat we dingen doen die niet eens in ons takenpakket zitten. Kan ’ie nou niet eens behoorlijk overleggen?’

Wat is een goede manager? Dat kunnen we lezen in alle handboeken die erover geschreven zijn. Laten we ook luisteren naar Paulus als hij spreekt over heren (Ef.6:5-9, Kol.3:22-4:1) of over het leidinggeven van zijn medewerkers in de gemeenten (2 Tim.1:7, Tit.2:15).

Wie leiding geeft, mag op een zelfbewuste manier zijn (bij ons ook: haar) plaats kennen. De verantwoordelijkheid die daarbij past, moet hij ook uitoefenen. Een manager leidt. Hij kruipt niet voor zijn mensen door het stof.

Lees het volledige artikel in De Waarheidsvriend van 13 februari 2015.