Waar bent u naar op zoek?

Christenen staan voor de vraag hoe AI op een verantwoorde manier is in te zetten

Kunstmatige intelligentie

Arjan Visser
Door: Arjan Visser
Ethische thema’s
28-03-2023

Als je een website bezoekt, kan je gedrag beïnvloed worden. Het is een van de vele plaatsen waar kunstmatige intelligentie aan het werk is. De macht ervan is groot en hoe we die moeten inperken, onduidelijk. Toch moeten we dergelijke technologie niet compleet negeren.

Kunstmatige intelligentie, internationaal bekend als artificial intelligence (AI), is het vermogen van machines (lees: computers) om het menselijk handelen en denken na te bootsen. Hierbij wordt aan de hand van wiskundige formules bepaald wat de beste volgende stap is om een doel te bereiken. Dit wordt ook wel een algoritme genoemd. Zo berekent een robot welke volgende handeling hij moet doen als hij een obstakel tegenkomt. En een zelfsturende auto bepaalt tientallen keren per seconde welke richting hij uit moet of dat hij wellicht moet stoppen. Ook modellen om het weer te voorspellen en veel apps op je telefoon maken gebruik van algoritmes. Door de machine heel veel voorbeelden te geven worden de formules steeds nauwkeuriger en ‘leert’ de machine beter te voorspellen, ook al heeft hij een situatie nog niet eerder meegemaakt.

Invloed

Wat merken we nu van AI? AI is reeds aanwezig in ons dagelijks leven. Denk aan de zeer recente introductie van ChatGPT, dat menig docent acuut heeft doen worstelen met de vraag hoe je deze chatbot (een samenvoeging van het woord chat (praatje) en robot) op een positieve manier kunt integreren in het onderwijs.

Denk ook aan grote online bedrijven die er al lang op uit zijn het aantal bezoeken op hun website te maximaliseren. Dit doen zij niet alleen door te achterhalen wat we graag willen zien, lezen, posten of kopen, het gaat verder dan dat. De algoritmes zijn zo ingesteld dat ze gebruikers beïnvloeden om hun online gedrag beter te kunnen voorspellen.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 30 maart 2023. Neem een jaarabonnement (€ 52,50). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Arjan Visser
Arjan Visser

is businessconsultant. Hij is geïnteresseerd in de positieve kanten van artificial
intelligence (AI).