Waar bent u naar op zoek?

Laat het met mij gebeuren

dr. M. Visser
Door: dr. M. Visser
10-12-2020

Maria zei: Zie, de dienares van de Heere, laat met mij geschieden overeenkomstig uw woord. Lukas 1:38

Een tienermeisje ziet opeens een engel staan. Ze is verward, ze denkt na, ze is bang – en ze gaat rustig met hem praten! Ze luistert en ze gelooft. ‘Laat het gebeuren.’

Laat het vanavond gebeuren…

waar niemand bij stilstaat

waar niemand aan dacht

waar niemand op rekent

waar iedereen op wacht

wat niet voor de hand ligt

en niet in de lijn

laat het vanavond gebeuren

laat het vanavond zo zijn

wat niemand kan weten

wat niet wordt voorspeld

wat niet valt te zeggen

wat niemand vertelt

wat alles laat kloppen

de raadsels de pijn

laat het vanavond gebeuren

laat het vanavond zo zijn

Het zou maar zo kunnen dat iemand nog nooit op een concert van de Nederlandse popgroep De Dijk is geweest. Maar wie daar geweest is, heeft dit lied gehoord. Hier beginnen ze elk concert mee. Laat het gebeuren! Laat wat gebeuren? Ze zeggen het niet. Iets waar niemand op rekent, maar iedereen naar verlangt. Iets wat alles laat kloppen, de raadsels, de pijn.

Onbestemde wens

Laat het gebeuren. ‘Laat het met mij gebeuren’, zegt Maria in dit vers. Zij verlangt er ook naar dat het goedkomt met deze wereld. Maar er is een verschil. De Dijk zingt het onbestemde verlangen elk concert opnieuw uit. Maria zegt: ‘Laat het gebeuren’ maar één keer. En dan gebeurt het. Wat gebeurt er? Dan wordt ze zwanger en wordt de Heere Jezus geboren. Hij is het antwoord. Hij is gekomen om alles goed te maken. Laat het gebeuren! En het begint ermee dat Maria zegt: ‘Laat het met mij gebeuren.’

Waarom is Maria’s uitspraak ‘laat het met mij gebeuren’ anders dan onze onbestemde wens ‘laat het gebeuren’? Omdat het een antwoord is op een boodschap van God. Ze zegt: ‘Laat met mij geschieden overeenkomstig uw woord.’ Ze heeft een boodschap van God gehoord. Laat dat gebeuren! De Heere God gaat de Redder sturen en Maria mag Hem ter wereld gaan brengen.

Bijzonder meisje

Hoeveel heeft Maria begrepen van Gods plan toen ze zei: ‘Laat het met mij gebeuren’? Dat weten we niet. We weten wel dat Maria een bijzonder meisje was. Als God Zijn Zoon op aarde geboren laat worden, kiest Hij natuurlijk voor een bijzonder meisje. Een meisje met een groot geloof en een mooi karakter, dat de geweldige verantwoordelijkheid zou krijgen om de Zoon van God op te voeden. We zien in dit verhaal inderdaad hoe bijzonder Maria was. Toen Gabriël aan Daniël en Zacharias verscheen, werden ze doodsbang. Maar als Gabriël bij Maria komt, valt ze niet op haar gezicht, en zijn eerste woorden zijn niet ‘wees niet bang’. Dit tienermeisje is minder bang dan een belangrijke profeet en minder bang dan een ervaren priester.

Er is nog meer waaruit blijkt hoe bijzonder Maria is. Een engel komt op bezoek, maar ze blijft nadenken. ‘Wat zou hij bedoelen met wat hij zegt?’ Ze gaat het gesprek aan. En ze gelooft. Wat bijzonder, ook als je het bijvoorbeeld vergelijkt met die andere vrouw die zich niet voor kon stellen dat ze een kind zou krijgen en van God hoorde dat ze zwanger zou worden: Sara. Sara lachte God uit. Maria gelooft. Meteen en zonder vragen geeft ze zich over aan het plan van de Heere God. ‘Laat het gebeuren!’, want we hebben redding nodig.

Afhankelijk

Maria treedt ons tegemoet als een voorbeeldig gelovige. Daarbij moeten we dit niet uit het oog verliezen: Gabriël noemt Maria ‘begenadigde’. Ze is afhankelijk van de genade van God. Maria had de genade van God nodig en wij hebben dat ook. ‘Laat het gebeuren’ bevat zoveel Evangelie. Je hoeft het niet zelf te doen, God doet het.

Zoals Maria ‘laat het met mij gebeuren’ zei, zo mogen wij het nu tegen de Heere Jezus zeggen: ‘Laat het met mij gebeuren’. Laat het gebeuren dat mijn zonden weggenomen worden. Laat het gebeuren dat mijn stenen hart wordt weggenomen en dat ik een vlezen hart krijg. Laat het gebeuren dat de Geest van God in mij komt wonen. Laat het gebeuren dat ik tegen U zeg: ‘Zie, de dienaar, de dienares van de Heere.’

dr. M. Visser
dr. M. Visser