Waar bent u naar op zoek?

Als nuchtere Hollanders kunnen we veel leren van onze Afrikaanse medemens

Landbouw in Burkina Faso

Ing. B. Jaspers Faijer
Door: Ing. B. Jaspers Faijer
Diaconaat
18-04-2023

In de vijftig jaar van haar bestaan is Woord en Daad erop gericht om vanuit bijbels perspectief mensen van over de hele wereld te verbinden in hun strijd tegen armoede. In de periode 1992-1998 was ik als veldwerker in dienst van Woord en Daad, in Burkina Faso.

Mijn vrouw en ik hadden het verlangen werkzaam te worden in het zendings- of ontwikkelingswerk. Na stages te hebben gelopen in Kenia en Oeganda via de GZB en na afronding van de opleiding tropische bosbouw, gingen wij ons voorbereiden op ons werk in Burkina Faso.

 

Normen en waarden

Tot onze voorbereiding behoorde onder andere enkele weken vooropleiding in het Hendrik Kraemer Instituut (HKI) te Oegstgeest. De praktijkverhalen en gesprekken met oud-veldwerkers spraken ons erg aan. Hoe leerzaam was bijvoorbeeld de eenvoudige oefening om een top 10 op te schrijven van normen en waarden waarmee je opgegroeid bent. Boven aan het lijstje staan dan dingen als ‘de waarheid spreken’ en ‘op tijd komen’.

De rector van het HKI, dr. Hans Visser, zelf oud-veldwerker van de GZB in Kenia, wist met de nodige humor uit te leggen dat onze top 10 zo ongeveer het omgekeerde lijstje was van een Afrikaan. De waarheid spreken? Dat hangt toch echt af van de situatie. Op tijd komen? Waarom zou je dat doen als je onderweg juist een goed gesprek hebt met iemand die je al lang niet hebt gezien?

 

Landbouwprogramma

Woord en Daad had contact met Moïse Napon, een geboren Burkinabé, die bezig was met het opzetten van een nieuwe organisatie in Burkina Faso. Dit is de organisatie CREDO geworden, tegenwoordig een organisatie van grote betekenis in Burkina Faso. Woord en Daad werkt hier nog steeds nauw mee samen. Destijds zocht Moïse een goed landbouwproject op te zetten, met als gedachte dat de voedselvoorziening in eigen land misschien noodhulp overbodig kon maken. In de jaren zeventig had Opper-Volta, zoals Burkina Faso tot 1984 heette, namelijk met zeer grote droogte en voedseltekorten te maken gehad.

 

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 20 april 2023. Neem een jaarabonnement (€ 52,50). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Ing. B. Jaspers Faijer
Ing. B. Jaspers Faijer

is lid van de raad van toezicht van Woord en Daad en wethou- der in de gemeente Ommen. In de jaren negentig werkte hij aan landbouw- en plattelandsontwikke- ling in Burkina Faso.