Waar bent u naar op zoek?

Leven onder grote druk

25-02-2015

Om te doorgronden hoe je profetisch in deze tijd kunt staan, moet je eerst weten wat er speelt. Daarom de vraag: Wat zijn de concrete symptomen van deze tijd? Drie kringen: de recente geschiedenis, de samenleving en de kerk.

Allereerst de wijdste kring: die van de recente geschiedenis. Als wij nadenken over het profetisch staan in deze tijd, dan is het nodig dat we iets weten en beseffen van de recente gebeurtenissen.

Het is een algemeen gezegde dat wat gebeurd is, voorbij is. Maar dat is niet waar. Wat gebeurd is, is er nog steeds: de gevolgen zijn er, en – wat nog belangrijker is – de slachtoffers zijn er. Een beschaving is geen beschaving als onschuldige slachtoffers van geweld vergeten worden. Daarom moeten we de geschiedenis serieus nemen. De geschiedenis biedt een verwarrende aanbik. En toch is de geschiedenis de sleutel om de eigen tijd te verstaan.

In de laatste eeuwen, vooral in de twintigste eeuw, is veel onschuldig bloed vergoten. De twintigste eeuw was de eeuw van twee wereldoorlogen, van de uitroeiing van zes miljoen Joden, de eeuw van massavernietiging. Alleen de Tweede Wereldoorlog eiste al 50 à 60 miljoen slachtoffers. Het was ook de eeuw met zijn concentratiekampen, met zijn martelingen, met de uithongering van mensen in Rusland (begin jaren dertig van de twintigste eeuw in de Oekraïne, met ongeveer 5 miljoen doden en in China (tussen 1958 en 1962, ongeveer 50 miljoen doden).

Na de Tweede Wereldoorlog zag de wereld nog veel andere Killing Fields. Het zijn taferelen die ons herinneren aan het boek Openbaring (bijv. hoofdstuk 6). Deze aarde is in bloed gedompeld. Dit alles gebeurt in onze moderne tijd, de moderne tijd die voor een betere wereld zou zorgen.

Lees het volledige artikel in De Waarheidsvriend van 27 februari 2015.