Waar bent u naar op zoek?

Leviticus ontdekken

22-04-2013

In Leviticus krijgen de ingewanden veel aandacht. Maar om de betekenis daarvan goed te peilen, moeten we volgens dr. A.A.A. Prosman ook iets weten van een ander woord dat voor Leviticus belangrijk is: bedekken.

In het woord ‘bedekken’ komen allerlei zaken samen die voor ons gevoel weinig met elkaar te maken hebben. Fascinerend is het betoog van Mary Douglas (1921-2007), auteur van <i>Leviticus as Literature<p> (Leviticus als literatuur), over het woord bedekken.

Het woord bedekken heeft een heel algemene betekenis. We komen het al tegen aan het begin van Genesis. Na de zondeval schamen Adam en Eva zich voor elkaar omdat zij naakt waren. Ze hadden zelf al op een provisorische manier schorten van vijgenbladeren gemaakt, maar God geeft hen iets beters: God maakte schorten van huiden om hen daarmee te kleden (Gen.3:21).

De vertalingen die ik erop nasloeg, hebben allemaal ‘kleden’ of ‘aantrekken’. Maar men had ook kunnen vertalen met het woord bedekken. Adam en Eva waren niet op zoek naar een kledingstuk om dat aan te trekken. Zij hadden wel behoefte aan bedekking. Want bedekking biedt bescherming.