Waar bent u naar op zoek?

Hoe en wanneer maak je tijd voor een compleet boek?

Lezen geeft nieuwe inzichten

Rian Vogel-de Pagter
Door: Rian Vogel-de Pagter
03-10-2023

Uit contacten met de ouders van mijn leerlingen weet ik dat veel dertigers en veertigers echt wel weten dat lezen belangrijk is en dat ze het eigenlijk meer zouden moeten doen. Om allerlei redenen komen ze er toch niet toe. En daar is iets aan te doen.

Onlangs verscheen in De Waarheidsvriendr een uitgelezen artikel over het belang van lezen. Helder werd uit de doeken gedaan dat er sprake is van een leescrisis en wat de gevolgen daarvan zijn voor school, kerk en samenleving. Het bevorderen van leesplezier en het motiveren tot lezen is een belangrijk onderdeel van het dagelijks werk van docenten in het voortgezet onderwijs en van jufs en meesters op de basisschool. Om allerlei redenen komen volwassenen er niet meer toe om te lezen. Daarom doe ik een paar suggesties om het lezen van een boek een plek te geven in het dagelijks leven.

Discipline

Het gaat over het lezen van een heel boek. We lezen namelijk allemaal de korte berichten op onze telefoon, maar een boek lezen is anders. Dat stimuleert de verbeelding, ontspant en geeft nieuwe inzichten. Iedereen zou zich dergelijke momenten moeten gunnen. En dat kan echt.

Lezen vereist discipline. Dat geldt niet voor fervente lezers, want die zoeken naar momenten om even te kunnen lezen. Als je lezen wilt integreren in je dagelijks bestaan, moet je nadenken over vaste momenten. Spreek met jezelf af dat je de telefoon dan weglegt en een kwartier of half uur in een boek leest. Zorg voor een gezellige ontspannen sfeer, neem er een kop thee of koffie of een goed glas wijn bij.

Welk boek?

Maar welk boek dan? Wat kies je om mee te beginnen?

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 5 oktober 2023. Neem een jaarabonnement(€ 52,50). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actieen lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Rian Vogel-de Pagter
Rian Vogel-de Pagter

is docent Nederlands en leescoach aan de scholengroep Driestar-Wartburg.