Waar bent u naar op zoek?

Lijden en Gods liefde

10-03-2020

Als God goed was, zou Hij al Zijn schepselen volmaakt gelukkig willen maken. Als Hij almachtig was, zou Hij dat ook kunnen doen. Schepselen zijn echter niet gelukkig, schrijft ds. P.J. Visser.

Daarom denken veel mensen: God is niet goed of niet almachtig of geen van beide. Volgens C.S. Lewis klopt deze redenering echter niet.

In zijn boek Het probleem van het lijden stelt Lewis dat mensen genoemde conclusie vaak als vanzelf trekken als ze met lijden worden geconfronteerd. Lewis weigert zich bij deze aantijging neer te leggen en laat in zijn publicatie stap voor stap zien dat deze redenering te simpel is.

Het is eigenlijk precies andersom en kortgezegd komt het dan hierop neer: God is liefde – en niets is zo goed als dat – maar liefde geeft vrijheid en vrijheid impliceert de mogelijkheid van kwaad en lijden. Conclusie: dankzij Gods goedheid bestaat het lijden in deze wereld. 

Vrije wil

Daar blijft het voor Lewis niet bij. God leeft Zijn liefde (goedheid) en macht altijd. Dus kan het niet anders of Hij is ook in en door ons lijden heen bezig Zijn liefde te bewijzen en Zijn macht te betonen. Dat doet Hij zonder onze vrijheid uit te schakelen.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 12 maart 2020, of download hier de gratis pdf.

Klik hier om een los nummer te bestellen, en hier om een abonnement op De Waarheidsvriend te nemen.