Waar bent u naar op zoek?

Beknopte cursus preekvoorbereiding in Peru vergt creativiteit

Maar drie boekenplankjes

Ds. P.J. den Admirant
Door: Ds. P.J. den Admirant
Zending
03-10-2023

Hoe bereid je een preek voor als je enige hulpbron een eendelige uitgave van Matthew Henry is (dus heel beknopt) en een paar Bijbels met kanttekeningen? Dat is de situatie van veel Peruaanse voorgangers. Ik mocht hen deze zomer een beknopte cursus preekvoorbereiding geven.

Vanaf 11 augustus had ik het voorrecht om drie weken in Peru te verblijven met als doel om les te geven aan groepen predikanten, studenten en belangstellenden over de vraag: ‘hoe bereid je een sermón expositivo voor? Daarbij gaat het om een preek, waarbij het uitgangspunt een goede uitleg is van het bijbelgedeelte waaruit de tekst voor de verkondiging genomen is. De eerste week stonden Ayacucho en Tambo op het reisschema. Daarna volgden Cuzco en de hoofdstad Lima.

Kennisniveau

Deze beknopte cursus gaf ik aan groepen die qua samenstelling heel gemengd zijn. Naast studenten die afstandsonderwijs volgen, zijn er betrekkelijk veel geïnteresseerde gemeenteleden bij, mannen en vrouwen voor wie het thema van de cursus niet meteen van toepassing is. Dat vergt enige creativiteit om de lesstof voor ieder toegankelijk te maken. Het verschil in kennisniveau is groot.

De situatie in Tambo, een stadje wat verder van de bewoonde wereld (het ‘platteland’ is geen woord dat past bij een omgeving met hoge bergen die een prachtig uitzicht bieden), sprak mij bijzonder aan. Dertig mensen stonden ons op woensdagmorgen op te wachten en keerden de volgende dagen allen weer terug. Sommigen van de zusters uit Tambo kunnen nauwelijks Spaans lezen – gelukkig wel verstaan. Maar hun trouw en betrokkenheid zijn hartverwarmend.

Met aandacht lezen

De lessen zijn zo opgebouwd dat we stapje voor stapje uitkomen bij de vraag: hoe maak je over dit gedeelte een preek of een overdenking? Maar daar gaan allerlei oefeningen aan vooraf.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 5 oktober 2023. Neem een jaarabonnement(€ 52,50). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actieen lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Ds. P.J. den Admirant
Ds. P.J. den Admirant

uit Apeldoorn is emeritus predikant.