Waar bent u naar op zoek?

Zorgen rond seksualiteit en relatievorming

Meedenken en begeleiden

B.J. Zijl
Door: B.J. Zijl
10-02-2022

Ouders van een kind met een verstandelijke beperking kennen vele zorgen. Die zorgen verschillen uiteraard per levensfase en zijn ook afhankelijk van de ernst van de beperking. Ook de vraag hoe ze om moeten gaan met de seksuele gevoelens en behoeften van hun kind kan ouders bezighouden.

Voor ouders van een kind met een licht verstandelijke beperking kunnen de zorgen toenemen tijdens de puberteit en de groei naar volwassenheid van hun zoon of dochter. Op een goede manier omgaan met seksualiteit is voor jongeren met een verstandelijke beperking extra moeilijk, omdat ze vaak hun grenzen en die van anderen moeilijk kunnen bewaken en respecteren. Dit komt doordat hun sociaal-emotionele leeftijd zo laag is dat hun geweten onvoldoende is ontwikkeld.

Ook mensen met een verstandelijke beperking hebben seksuele gevoelens en behoeften. Veel niet-christelijke instellingen denken dit probleem op te kunnen lossen door een sekswerker in te huren die af en toe de cliënt bezoekt. Los van de principiële bezwaren, lost dit naar mijn mening niets op. Het wakkert de behoefte aan seksueel contact juist aan. Beter is het om het gesprek aan te gaan, begrip te tonen voor de gevoelens en behoeften en te wijzen op het feit dat de Bijbel ons leert dat seksualiteit en huwelijk bij elkaar horen.

Relatievorming

Een ander probleem kan zich voordoen als de jongere aangeeft verkering te willen terwijl ouders dat, gezien de beperking van hun kind, niet zien zitten. Verkering betekent groei naar het huwelijk. De worsteling van ouders is dan of hun kind wel in staat is om een goede huwelijkspartner te zijn.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 10 februari 2022. Neem een jaarabonnement (€ 49,95). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

B.J. Zijl
B.J. Zijl

is agoog en heeft een praktijk voor psychosociale en seksuologische hulpverlening.