Waar bent u naar op zoek?

Meeleven met prins Friso

27-02-2012

Het bericht over de situatie van prins Friso was schokkend. Verpletterend. Hervormd Delft probeerde de rampspoed zondag een plek te geven, schrijft ds. H. Liefting.

Steeds weer zie je de gezichten van de aangeslagen koningin en prinses Mabel voor je, gaan je gedachten uit naar de prins en naar hun twee dochtertjes.

Onwillekeurig denk je ook terug aan 2004, aan de huwelijksdienst in de Oude Kerk van Delft. Nog steeds prijkt daar de foto van een gelukkig bruidspaar. Tijdens de huwelijksdienst werd uit een brief van prinses Mabel geciteerd: ‘Het vertrouwen in God zit bij mij zo diep dat dit geloof telkens toch weer wint van alle tegenslagen en teleurstellingen.’ En dan ineens zijn die tegenslagen en teleurstellingen er levensgroot. Ten diepste blijft er maar Eén over op Wie we echt kunnen terugvallen.

Vooral in de Delftse situatie rond de Oude Kerk komt de vraag boven hoe als christelijke gemeente de schokkende berichten een plaats te geven. Druk vanuit de wereld van de media maant je tot extra voorzichtigheid en piëteit. Aan de andere kant wil je als kerk je boodschap ook graag doorgeven en wil je een muur van gebed vormen rond de zo zwaar aangevochten koninklijke familie.