Waar bent u naar op zoek?

Mensen op de via dolorosa

02-04-2012

Meestal zijn het er veertien, de kruisstaties in rooms-katholieke kerken. Het zijn momentopnamen van Jezus' kruisweg. Een kerk ergens in Frankrijk toont niet de lijdende Man van smarten, maar lijdende mensen met smarten, weet ds. P. Vermaat.

Andere momentopnamen zijn: een verstoorde kerkdienst in Nigeria. Verminkte lichamen in Syrië. Ouderverdriet in Lommel. Een prins in Londen.

In de evangeliën komen we mensen tegen langs en soms op Zijn via dolorosa, Jezus’ lijdensweg. We vergroten ze even uit in een drieluik, zoals dat veelluik van Van Eyck in Gent, dat heenwijst naar het Lam van God. Niet om hén beter te leren kennen. Het gaat ons om Hém. ‘Leer mij Uw lijden recht betrachten.’ Soms leer je dat ook via andere mensen. Er zijn momentopnamen die licht op Hem werpen, op Zijn genadig werk voor ons.

De man met kruik. We komen hem tegen in Lukas 22:10, de man met een kruik. De HSV laat hem met een kruik op zijn hoofd de stad uitgaan naar één van de bronnen. Het is een man. Dat valt op, want meestal doen vrouwen zulk werk.