Waar bent u naar op zoek?

Mensen van allerlei kleur en komaf komen tot Christus

18-03-2013

'Het is elke keer weer spannend: hoe zal de nieuwe groep belijdeniscatechisanten er dit jaar uitzien? En dan zitten ze daar opeens samen rond een tafel.' Als hij de kring rondkijkt, wordt ds. H.J. van der Veen getroffen door de verscheidenheid.

Ze stellen zichzelf aan elkaar voor. De één studeert aan de universiteit en de ander werkt in een fabriek. De één zit zijn hele leven al keurig netjes in de kerkbank en de ander heeft een krachtige verandering in zijn leven meegemaakt. Het zijn stuk voor stuk prachtige mensen. Eén ding verbindt hen aan elkaar: zij willen openlijk in het midden van de gemeente hun geloof in de drie-enige God belijden.

Elke maandagavond komen wij bijeen rond de open Bijbel. We nemen een diepe duik in de geschiedenis van het christelijke geloof. Wij staan versteld van de culturele, sociale, economische, politieke en religieuze verschillen die zich in de tijd van de Bijbel voordoen. Abraham is nomade, die met zijn schapen, geiten en kamelen door het Midden-Oosten trekt. Daniël is ruim zestig jaar vicepresident van de wereldmacht in Babel. Rebekka woont in een eenvoudige tent en Esther in een duizend sterrenpaleis. Paulus leidt een zwervend bestaan en Johannes is balling op Patmos. Al lezend ontdekken wij dat de Bijbel een echt ‘multiculti’ boek is.

Tegelijkertijd komen we erachter dat de Bijbel geen ‘multireli’ boek is. Hoewel de goden van alle tijden en alle plaatsen zich breed maken, blijkt de God van Israël, de God en Vader van onze Heere Jezus Christus, oppermachtig te zijn.