Waar bent u naar op zoek?

Met recht beveiligd

08-06-2021

Standhouden in de geestelijke strijd, volharding heeft alles te maken met ons hart. Paulus raadt ons aan om ons te bekleden met een borstharnas, om zo ons hart te beschermen. Gerechtigheid in ons binnenste, daar gaat het om, stelt ds. A. van Zetten.

Calvijn neemt afstand van de gedachte dat het hier om de gerechtigheid des geloofs gaat. Nee, het gaat hier niet om rechtvaardiging, maar om heiliging. Daarom gebruiken de kanttekenaren hier het woord godzaligheid.

Het is tegelijkertijd wel zaak dat we de woorden waarheid (gordel) en gerechtigheid (borstharnas) niet al te veel als karaktereigenschappen gaan zien. Paulus heeft het over de wapenrusting van Gód. Het gaat niet om een bijgeschaafd karakter, maar om een nieuwe, vernieuwde mens. Dit geldt ook dit woordje gerechtigheid. Een christen is iemand die in de rechte verhouding met God wil staan en zo ook staande blijft in allerlei verzoekingen.

Als je een bekende gekleed ziet als een soldaat, moet je even goed kijken: Is ’m dat echt? Zo is een christen met Gods wapenrusting aan haast onherkenbaar. We zien dat bij Paulus zelf. Hoe verschillend is hij voor en na zijn bekering. Je herkent ’m toch nauwelijks.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 10 juni 2021, of download de gratis pdf.

Bestel een los nummer, maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,- of neem een jaarabonnement op De Waarheidsvriend.