Waar bent u naar op zoek?

Muziek

M. Seijbel
Door: M. Seijbel
02-06-2022

Van de bekende Bachbiograaf prof. dr. Christoph Wolff heb ik meerdere uitgaven in mijn bibliotheek staan, onder andere zijn belangwekkende driedelige serie ‘De wereld van de Bachcantates’, die hij samen met prof. dr. Ton Koopman schreef. Wolff geldt ongetwijfeld als de grootste Bachkenner. Van zijn hand verscheen dan ook reeds menige uitgave met Bach, in allerlei facetten, als onderwerp.

Opnieuw verscheen een lijvig boek van zijn hand. De titel luidt: Bach. Zijn meesterwerken en muzikale universum. De auteur heeft met deze vorstelijke uitgave weer een kroon gezet op meer dan vijftig jaar onderzoek naar het werk en leven van de veelzijdigste componist uit de westerse cultuurgeschiedenis. In het verleden heeft hij, behalve zijn reeds genoemde uitgaven, ook al eens Johann Sebastian Bach. Zijn leven, zijn werk, zijn genie, een alom geprezen en uiterst succesvolle biografie, laten verschijnen.

In het recent verschenen boek gaat hij uitvoerig en diepgaand in op de composities die Bach heeft geschreven. Dat is niet gering. Prof. Wolff doet dit op een fijnzinnige en overtuigende manier. Aan de hand van sleutelwerken uit het ontzagwekkende oeuvre van deze componist, zoals de Mattheüs-Passion, de Johannes-Passion, Die kunst der Fuge, de Koraalcantates, de Goldbergvariaties, de Hohe Messe, en niet te vergeten zijn immense aantal orgelwerken, maakt Christoph Wolff duidelijk hoe ongeëvenaard, hoe grensverleggend en hoe tijdloos de muziek van Johann Sebastian Bach is. Wolffs boek is rijk voorzien van foto’s, die helaas niet altijd even scherp zijn, en muziekvoorbeelden. Het is gewoon een boeiend, gedegen gedocumenteerd en waardevol standaardwerk over de door Bach nagelaten meesterwerken.

Elke Bachliefhebber moet dit werk van dr. Wolff in de bibliotheek hebben. Het is een boek dat je steeds weer ter hand zult nemen, waaruit je ongekende schatten zult kunnen putten, waardoor je nog meer zult genieten van muziek van het allerhoogste niveau. Hier wordt een schat aan informatie verstrekt waarvan je dankbaar gebruik kunt maken bij het beluisteren van de werken van een groot genie.

In het Library Journal wordt over dit boek geschreven: ‘Er bestaat geen rijker boek over Bachs meesterwerken en muzikale universum’. Een vijftal vertalers heeft ervoor gezorgd dat ook Nederlandse Bachliefhebbers die de Duitse taal niet machtig zijn, deze uitgave nu ongestoord ter hand kunnen nemen.

Het boek (ISBN 978 90 6131 797 5) is als luxe paperback met flappen uitgegeven bij uitgeverij J. Bijleveld (Utrecht), telt 464 bladzijden en kost € 39,90.

M. Seijbel
M. Seijbel