Waar bent u naar op zoek?

Muziek

M. Seijbel
Door: M. Seijbel
09-03-2023

De muziekrubriek bevat deze keer een verhandeling over een bijzondere uitgave. Het betreft namelijk een box met 9 cd’s met uitsluitend orgelwerken van de Duitse componist Christian Erbach. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik nog nooit van deze organist/ componist had gehoord en ik heb dus snel even in mijn muziekbibliotheek gekeken of ik iets over deze musicus kon vinden. En jawel: in het Componistenlexicon van Theo Willemze vond ik een korte beschrijving van hem. Zijn naam was ik echter nog nooit op een orgelconcertprogramma tegengekomen en, voor zover ik weet, ook nooit op een cd-opname. Welnu ik was uiteraard zeer benieuwd.

Christian Erbach werd geboren omstreeks 1568 in Gau-Algesheim (Duitsland) en overleed in 1635 in Augsburg. Hij was dus een tijdgenoot van ‘onze’ Jan Pieterszoon Sweelinck. Erbach was als musicus in dienst van de familie Fugger en werd later organist van de Dom in Augsburg. Hij liet ons drie boeken met motetten (vier- tot tienstemmig), canzonettes en talrijke orgelwerken na. In zijn tijd was hij als componist zeer geliefd, maar later is hij blijkbaar wat in de vergetelheid geraakt. Zijn orgelwerken bestaan uit vrije orgelwerken als canzones, toccata’s, ricercares en diverse Magnificatbewerkingen. Zijn stijl is nauw verwant aan die van Sweelinck. Variaties-werken heeft hij blijkbaar niet geschreven. Van al deze orgelwerken heeft de organist Manuel Tomadin prachtige opnamen gemaakt. Hiervoor heeft hij gebruikgemaakt van diverse Italiaanse en Oostenrijkse orgels uit de tijd van Erbach of soms nog ouder. Deze orgels staan allemaal in het bijgesloten tekstboekje afgebeeld en ze worden kort beschreven, compleet met disposities. Het tekstboekje (alleen in het Engels) is verder keurig verzorgd en informatief.

Organist Manuel Tomadin speelt zeer muzikaal, met grote zeggingskracht. Hij straalt uit dat hij grote affiniteit heeft met deze orgelwerken. De totale uitgave (een Briljant Classics-productie) is er één met een monumentale uitstraling. Dit label zorgt telkens weer voor bijzondere en aantrekkelijke producties tegen zeer aantrekkelijke prijzen. Dit is ook nu weer het geval. Ik heb met meer dan gewone belangstelling kennisgenomen van deze aanbevelenswaardige uitgave. De box is bij elke goede cd-zaak te bestellen. Het bestelnummer is Brilliant Classics 95329 (zie ook brilliantclassics.com).

M. Seijbel
M. Seijbel