Waar bent u naar op zoek?

Muziek

M. Seijbel
Door: M. Seijbel
19-11-2020

Regelmatige verschijnen bij het Duitse label ‘Aeolus’ bijzondere orgel-cd’s. Zo verscheen onlangs een cd met de complete orgelwerken van Robert Schumann (1810- 1856). Deze componist, die bij ons beter bekend is als componist van piano- en orkestwerken, heeft het orgel toch niet helemaal links laten liggen. Hij heeft ons een aantal orgelwerken, dan wel composities voor de pedaalvleugel nagelaten. Incidenteel komen die wel eens op orgelconcertprogramma’s voor, maar nu zijn ze in hun totaliteit op een cd vastgelegd.

Allereerst zijn op deze Aeolus-uitgave zes studies voor de ‘Pedalflügel’ in canonische vorm vastgelegd, composities die ook uitstekend op orgel kunnen worden gespeeld. Dan volgen ‘Vier Skizen für den Pedalflügel’ en ten slotte ‘Sechs Fugen über den Namen B.A.C.H.’.

Voor de uitvoering tekende organist Daniel Beckmann, die het fraaie orgel in de Sint Ignaz kerk in Mainz (Duitsland) heeft uitgekozen. Dit orgel leent zich uitstekend voor de vertolking van deze werken, die men niet zo vaak hoort. Daniel Beckmann is een muzikale speler, die met zorg zijn registraties heeft gekozen en zich laat horen als een organist met grote bekwaamheden.

Het bijzondere van deze cd is mede gelegen in het feit dat we in aanraking komen met wat onbekendere werken uit de romantische muziekperiode. We maken tevens kennis met een jongere organist, die ook een interessant orgel voor het voetlicht brengt.

Aan de gehele uitgave, zowel opname-technisch als betreft de verpakking met het uitvoerige begeleidende tekstboekje (Engels/ Duits), is grote zorg besteed. Het fraaie orgelfront, dat is afgebeeld in het tekstboekje, doet meteen al verlangen dit orgel te horen. Organist Beckmann voldoet voluit hieraan door het orgel in alle facetten ten toon te spreiden.

Aeolus-Verlag verdient best eens een compliment voor het laten verschijnen van dit soort interessante uitgaven. Hiermee wordt de ware orgelkunst gediend. Bestelnummer: Aeolus 11201.

M. Seijbel
M. Seijbel