Waar bent u naar op zoek?

Muziek

M. Seijbel, Elburg
Door: M. Seijbel, Elburg
03-12-2020

Met het Sweelinck-herdenkingsjaar (2021) in het vooruitzicht verscheen bij Brilliant Classics een nieuwe aantrekkelijke uitgave met alle orgel- en clavecimbelwerken van ‘onze’ Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621). Dat is een goede zaak. De werken voor orgel en/of clavecimbel van deze Nederlandse grootmeester uit de Barok zijn complete meesterwerken en als deze integraal verschijnen is dat wel een vermeldenswaardig gebeuren.

Organist Willem Hendrik Zwart (Bovenkerk, Kampen) zei eens tegen Feike Asma: ‘Wat mijn vader toch altijd met Sweelinck had, is mij niet duidelijk.’ Laat nu diezelfde Willem Hendrik Zwart bij mij de interesse voor Sweelinck hebben gewekt, toen hij, in mijn jonge jaren, eens een concert gaf op het orgel in de Grote of St. Nicolaaskerk van Elburg en zijn concert begon met de Echofantasie in d van… Sweelinck. Dat heeft mij toen zeer geboeid. Zo zie je maar weer.

In de afgelopen jaren zijn er enkele complete opnamen van de werken van Sweelinck, eerst op grammofoonplaten en later op cd’s verschenen. Daar is nu een volledige cd-box met zes cd’s aan toegevoegd. De organist Daniele Boccaccio heeft ook deze klus geklaard en voor de uitvoering daarvan drie bijzondere orgels uitgekozen: het oorspronkelijke Schnitgerorgel in de Johanneskirche in Oederquart, het zogenaamde Schlegel/Schererorgel in de Mariënkirche van de Hanzestad Lemgo en het historische orgel in Ostönnen bij Soest (Duitsland). Voor de clavecimbelwerken van Sweelinck werd een fraai klinkende kopie uit 2017, gebouwd naar de bouwwijze van de beroemde bouwer Joannes Couchet (1679), gebruikt. Allemaal boeiende instrumenten, met name de drie genoemde orgels. Dat te Oederquart kende ik niet, maar ook dit blijkt een fraai klinkend orgel te zijn. Organist Daniele Boccaccio is een fijnzinnig speler, die de muziek van Sweelinck op een uiterst muzikale wijze ten gehore brengt, soms wat aan de voorzichtige kant, maar zeker niet droog of terughoudend. De registraties zijn eveneens met zorg gekozen en deze orgels worden hier op een voorbeeldige manier gepresenteerd. Brilliant Classics is een label dat ons steeds weer verrast met prachtige en boeiende cd’s, waarbij de orgelcultuur zeker niet wordt vergeten.

Het bijgesloten tekstboekje, dat in het Engels is geschreven, toont ons de drie orgels en het clavecimbel, maar verdere gegevens ontbreken. Bij zo’n uitgave van hoog niveau had dat wel wat uitvoeriger mogen zijn. Een en ander neemt niet weg dat Brilliant Classics opnieuw een orgelbox met zes cd’s heeft uitgebracht waarmee de orgelkunst zeer gediend wordt. Bestelnummer: Brilliant Classics 95643.

M. Seijbel, Elburg
M. Seijbel, Elburg