Waar bent u naar op zoek?

Muziek

M. Seijbel
Door: M. Seijbel
25-02-2021

Als organisten en orgelliefhebbers zijn we hoofdzakelijk, wat de orgelcultuur betreft, georiënteerd op ons eigen land en de ons omringende landen als België, Frankrijk en Duitsland. Engeland daarentegen ligt dan wat buiten ons gezichtsveld. Althans, zo ging het bij mij, temeer ook omdat hier een andere cultuur zich heeft ontwikkeld. Engeland is in onze ogen meer het land met een hoogontwikkelde koortraditie.

Bij nadere kennismaking met een mooie box met maar liefst drie cd’s en vier dvd’s waarop de Engelse orgels worden voorgesteld, heb ik mijn mening toch wel wat moeten bijstellen. Vooringenomenheid is overigens nooit goed. Door middel van deze uitgave worden we namelijk uitvoerig op de hoogte gebracht van een aantal Engelse orgels dankzij een vorstelijke uitgave van Fugue State Films. Deze uitzonderlijk fraaie uitgave bestaat uit gemelde dvd’s en cd’s met een speelduur van 13 uur wat de cd’s betreft en 3,5 uur opnamen op de dvd’s. Bovendien is in de box ook nog een begeleidend boekje gesloten van 64 bladzijden met veel interessant fotomateriaal.

Deze aanbevelenswaardige orgelbox laat ons kennismaken met 33 van de belangrijkste orgels van Engeland, die ons met beeld en opnamen worden getoond. De met zorg uitgekozen orgels en de daarop uitgevoerde werken, geven ons een uitstekend over- en inzicht in het Engelse orgelbestand en de eeuwenoude Engelse orgelcultuur.

Organist Daniel Moult (1973) is een boeiend verteller en ook een uitstekende speler. Hij is het namelijk die de Engelse orgels toont, bespreekt en voorspeelt. In het Engelse orgelblad The Organ wordt hij bestempeld als een van de grootste organisten van deze tijd. In het keurig uitgegeven boekje worden al de orgels die bezocht zijn, met foto’s en bijbehorende beschrijvingen vermeld.

Ons wordt ook getoond wat er heden ten dage aan nieuwe orgels in Engeland worden gebouwd. Het valt overigens wel op dat bij veel orgels het aantal registers aanzienlijk is. We maken als het ware een orgelreis door Engeland en zien schitterende kathedralen en kerken met prachtige landschappen. De beelden en muziek, die voortreffelijk worden toegelicht, nemen ons mee op een uitzonderlijke tocht.

Natuurlijk kan niet alles wat Engeland op dit gebied te bieden heeft, worden getoond, maar wat we nu te zien en te horen krijgen is voorlopig genoeg.

De orgelbox kost £ 68,50 en is te bestellen bij: fuguestatefilms.co. uk (FSFDVD012) of wellicht ook bij een cd-winkel.

M. Seijbel, Elburg

M. Seijbel
M. Seijbel