Waar bent u naar op zoek?

Muziek

M. Seijbel
Door: M. Seijbel
25-03-2021

Eén van de oudste orgels van Europa staat in de Sint Andreas-dorpskerk van Ostönnen, vlak bij de Duitse Hanzestad Soest. Dit gotische orgel dateert in eerste aanleg uit het jaar 1425 en heeft al een bewogen historie achter zich. Enige jaren geleden heb ik, tijdens een georganiseerde orgeltocht, dit orgel bezocht en toen bijzonder genoten van de authentieke klank.

Het was dan ook een verrassing dat van dit bijzondere orgel een interessante cd verscheen met uitsluitend orgelwerken van de Spaanse organist/componist Antonio de Cabezón (30 maart 1510 – 26 maart 1566). Deze blind geboren Spaanse musicus is onder meer hoforganist geweest bij keizer Karel V en Philips II. Hij heeft, ondanks zijn visuele handicap, toch een groot aantal interessante orgelwerken nagelaten die nu door de organist van genoemde dorpskerk in Ostönnen, Léon Berben op cd zijn vastgelegd.

Léon Berben is van geboorte een Nederlander en heeft zijn muziekstudie en opleiding dan ook in Nederland genoten. Deze vroege orgelcomposities zijn als het ware voor dit orgel in Ostönnen gecomponeerd en voor liefhebbers van oude muziek wordt hier een uitgave gepresenteerd die in goede aarde zal vallen.

Antonio de Cabezón is eigenlijk een voorloper van ‘onze’ Jan Pieterszoon Sweelinck. Zijn composities zullen waarschijnlijk ook wel bij Sweelinck bekend zijn geweest en invloed gehad hebben op zijn composities. Léon Berben heeft duidelijk grote affiniteit met deze muziek. Er gaat een zekere rust, verstilling en bekoring van deze muziek uit, die mijns inziens nog te veel wordt genegeerd door onze hedendaagse organistengeneratie. Voorwaarde is hierbij wel dat het orgel voor het uitvoeren van deze muziek geschikt moet zijn. In elk geval is het orgel in Ostönnen dat wel.

Van deze aanbevelenswaardige cd moet ook het uitstekend verzorgde tekstboekje apart genoemd worden. Voor mij was het een hernieuwde kennismaking met een historisch orgel van grote betekenis. Ik raad anderen aan deze kennismaking ook aan te gaan door de aanschaf van deze Aeolusuitgave met als bestelnummer AE 11171.

M. Seijbel, Elburg

M. Seijbel
M. Seijbel