Waar bent u naar op zoek?

Mw. Hendrika van Vliet-van Laar 100 jaar

22-10-2020

Op vrijdag 16 oktober werd mw. Hendrika (Henny) van Vlietvan Laar in Voorthuizen honderd jaar. In 1920 werd ze in Dalfsen geboren. In Ter Aar leerde ze haar toekomstige man kennen, Dirk van Vliet, haar buurjongen, zoon van een plaatselijke kruidenier, G. van Vliet.

Dirk van Vliet (geboren in Ter Aar, 1922) begon in de kruidenierszaak van zijn ouders en heeft onder begeleiding van de plaatselijke predikant, G. Huls, rond 1943 de akte godsdienstonderwijs gehaald. Hij had verder alleen lagere school en kon dus niet voor predikant gaan studeren, terwijl hij daarvoor wel al een roeping had. Met die akte mocht je in de Nederlandse Hervormde Kerk in erediensten voorgaan en zelfs kon je voorganger worden in evangelisaties.

Voordat het zover kwam, werd hij door de Duitsers gearresteerd, eerst in kamp Amersfoort opgesloten en vervolgens getransporteerd naar een werkkamp in Kassel, Duitsland (zomer 1944). Hij kon tot begin 1945 nog corresponderen met het thuisfront, maar toen werd het stil. Een jaar na zijn arrestatie kwam hij, ziek en vermagerd, weer thuis.

Daarna trouwden Dirk en Henny in 1946 in Amsterdam. Zij gingen wonen in Beusichem. Dirk was in 1946 voorganger geworden van de hervormde evangelisatie te Culemborg. In 1949 werd hij benoemd door de Nederlandse hervormde evangelisatie op gereformeerde grondslag te Wieringerwaard. Daar is hij, met het doel om predikant te worden, begonnen met studeren, eerst een schriftelijke studie Gymnasium A. In 1960 was hij zover dat hij aan de universiteit kon gaan studeren, in Groningen.

Tijdens de studiejaren was hij hulpprediker van de hervormde gemeente te Kolham (gemeente Slochteren). In 1965 studeerde hij af en werd hij beroepen door de hervormde gemeenten van Zetten en Andelst, waar hij door ds. J. Vermaas werd bevestigd als predikant. Vervolgens was hij predikant in Waddinxveen (1970), in Papendrecht (1975) en in Hardinxveld-Giessendam (1979). In 1984 is hij in die laatste gemeente na een ernstige ziekte overleden.

Henny is later naar Voorthuizen vertrokken, waar ze nog zelfstandig woont. Als echtgenote van de voorganger en predikant heeft ze veel werk in de gemeenten gedaan.