Waar bent u naar op zoek?

column

Nagaland

Marieke den Butter-Kommers
Door: Marieke den Butter-Kommers
Zending
31-01-2023

‘Mijn grootvaders waren koppensnellers. Hoe meer hoofden, hoe hoger het aanzien. Voor elk buitgemaakt hoofd kreeg de overwinnaar een tattoo op zijn gezicht. Het maakte niet uit aan wie het hoofd eens toebehoorde… een man, een vrouw of een kind. Ons dorp had een grote verzameling schedels.’

Hij keek me aan, nam een slokje van zijn thee en schudde wat cashewnoten op zijn hand, die hij bedachtzaam één voor één in zijn mond stopte.

‘Mijn stam was een van de laatste stammen die met deze praktijk in de jaren zestig van de vorige eeuw gestopt is. Weet je, het Evangelie heeft in Nagaland alles radicaal veranderd. Door de komst van zendelingen die het goede nieuws deelden, kwamen hele stammen tot geloof. Aan eeuwen van bloedwraak en koppensnellen kwam een einde. Schedels werden eervol begraven. Door het invoeren van de Engelse taal in het schoolsysteem gingen mensen langzaam maar zeker een gemeenschappelijke taal spreken. Daarmee gingen we elkaar ook beter begrijpen. Meer dan 90 procent van de bevolking in Nagaland kwam tot geloof. Ja, Jezus heeft alles anders gemaakt voor ons en uit liefde voor Hem zijn wij zendelingen geworden. Wat God in Nagaland gedaan heeft, is een groot getuigenis voor de wereld.’

Zittend op mijn houten stoeltje liet ik het gehoorde tot mij doordringen. En ineens leek het wel of ik alles even heel helder zag. Alsof die spiegel waardoor wij in raadselen kijken, ineens weggenomen werd. Ik zag opnieuw dat het Evangelie echt het allerbeste nieuws ooit is. Dat er niet alleen vaste hoop is voor leven na dit leven, maar dat op aarde ook alles anders wordt. De levende bewijzen van onuitsprekelijke genade zaten voor mij.

Door het Evangelie kregen mensen uit de laagste kasten in India toegang tot onderwijs en gezondheidszorg. Door het Evangelie hoefden weduwen niet meer met hun overleden man de brandstapel op en werd in Nagaland je aartsvijand een broeder in Christus.

Door het Evangelie veranderden hele generaties. Opa had een gezicht vol tatoeages, vader kwam tot geloof en begroef hoofden en zoon is zendeling in Thailand. Meer bewijs heb je niet nodig.

Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement. Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Marieke den Butter-Kommers
Marieke den Butter-Kommers

werkt in Zuidoost-Azië, waar ze met haar man Jaap betrokken is bij kerkplanting onder onbereikte bevolkingsgroepen.