Waar bent u naar op zoek?

column

Nieuw leven

Marieke den Butter-Kommers
Door: Marieke den Butter-Kommers
Column
26-03-2024

Het blijft een wonder: dat kleine knopje uit een schijnbaar dode tak, een kuikentje dat net uit het ei nieuwsgierig de wereld inkijkt en een klein pasgeboren mensje aan de borst van zijn moeder. Er is niets mooiers en hoopvoller dan nieuw leven. Of misschien toch wel…

Een kleine zeven weken geleden zijn de lijdensweken begonnen en wereldwijd zijn christenen in deze tijd onderweg om opnieuw de dood en opstanding van Jezus te gedenken en te vieren.

Steeds donkerder wordt het, wanneer we Jezus volgen op weg naar Jeruzalem. We zien de schaduw van de dood steeds zwarter vallen. Bij de intocht in Jeruzalem, in de haat die er letterlijk vanaf spat, in het laatste avondmaal, in bloedzweet en een verraderlijke kus, in vrienden die slapen en verlaten, in een doornenkroon, geseling en een martelgang naar Golgotha.

Golgotha. Ik dacht altijd dat het een ‘heuvel daarginds was’, ver buiten Jeruzalem. Een aannemelijke opvatting is echter dat de kruisiging net buiten de poort van Jeruzalem plaatsvond, onder aan de heuvel Golgotha. Daar bevindt zich namelijk een groot kruispunt van wegen. Omdat de Romeinen goed de wind eronder wilden houden en mensen het niet in hun hoofd zouden halen in opstand te komen, vonden kruisigingen plaats op een plek waar zoveel mogelijk mensen het móésten zien. Je kon het niet ontlopen. Zo was de weerzin, de schande, de schaamte en het lijden het allergrootst.

Daar, buiten de stad, werd alle zonde gedragen. Nadat alles volbracht was, kwam de dood. Maar na drie dagen vond de grootste gebeurtenis ooit plaats. Er kwam niet ‘zomaar’ een wonder van nieuw leven, nee, er kwam nieuw leven na de dood. Dat is een wonder boven wonder. Ja, de dood is overwonnen en werd een overgang tot nieuw leven.

Die akelige dood blijft een vijand. Maar om ons hoop en moed te geven, geeft God ons die ‘kleine’ wonderen, zoals dat kuikentje of die bloem uit de knop. Dat is om ons te bemoedigen en onze blik verwachtingsvol omhoog te heffen. Je eeuwige leven is al begonnen. Nog even… en dan zal  je geloof veranderd worden in aanschouwen.

Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 53). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Marieke den Butter-Kommers
Marieke den Butter-Kommers

werkt in Zuidoost-Azië, waar ze met haar man Jaap betrokken is bij kerkplanting onder onbereikte bevolkingsgroepen.