Waar bent u naar op zoek?

Nieuwe calvinisten als betrouwbare gesprekpartners

13-06-2016

De invloed van de nieuwe calvinisten blijft niet beperkt tot de Verenigde Staten. We kunnen spreken van een wereldwijde beweging, analyseert ds. M.K. de Wilde.

De cijfers spreken voor zich. Miljoenen mensen uit alle hoeken van de wereld bezoeken de websites van de nieuwe calvinisten om artikelen en blogs te lezen, preken te luisteren of video’s te bekijken.

Alleen al de (Engelse, Spaanse en Franse) websites van The Gospel Coalition zijn sinds 2009 door meer dan 35 miljoen mensen uit talloze landen bezocht. De boeken van de nieuwe calvinisten worden door miljoenen mensen in allerlei talen gelezen. En dan gaat het niet alleen om boeken die geschreven zijn voor een breed publiek. Ook van de Systematic Theology van Wayne Grudem, de meest populaire dogmatiek van de nieuwe calvinisten, zijn bijvoorbeeld al meer dan 450.000 exemplaren verkocht in meer dan tien verschillende talen.

Bekendheid

In Nederland merken we steeds meer van de invloed van het nieuwe calvinisme. De bekendste <i>new calvinist<p> in Nederland is ongetwijfeld Tim Keller. Er zijn inmiddels al meer dan tien boeken van hem in het Nederlands vertaald. Daarnaast geldt hij al jaren als inspirator voor het kerk-zijn in een postchristelijke samenleving. Er zijn al heel wat Nederlandse predikanten in New York geweest om de sfeer te proeven of aan workshops deel te nemen. Ook worden zijn preken veel beluisterd.

Maar Tim Keller is zeker niet de enige nieuwe calvinist die Nederlandse christenen inspireert. Ook de namen van John Piper en D.A. Carson worden steeds bekender. Recent zijn ook enkele boekjes van Kevin DeYoung in het Nederlands vertaald. Theologen als R.C. Sproul, John MacArthur en Sinclair Ferguson waren in Nederland al wat langer bekend.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van 17 juni 2016. (We hebben momenteel een mooi aanbod voor nieuwe abonnees.)