Waar bent u naar op zoek?

Observaties over de prediking

Dr. C.M.A. van Ekris
Door: Dr. C.M.A. van Ekris
Prediking
15-12-2021

Op de ‘open dag’ van het Cornelis Graafland Centrum hadden we ’s middags een ontmoeting met lezers van ‘De Waarheidsvriend’. We spraken over ‘profetische prediking vandaag’. Verschillende aanwezigen benoemden dat er iets verandert in het ‘geestesleven dat de prediking uitademt’.

In een vorig nummer had ik gevraagd om te reageren op de vraag waar mensen op hopen wanneer het gaat over ‘profetische prediking vandaag’, in hun eigen context. Vijftien lezers schreven een reactie. Op die middag had ik hen uitgenodigd en spraken we met elkaar. Het was een verrijkend gesprek. Sterke observaties, diversiteit, de bereidheid om in de breedte van de Gereformeerde Bond naar elkaar te luisteren, en vooral verlangen merkte ik op. Ik deel in deze bijdrage de observaties die het vaakst naar voren kwamen.

Een bepaalde gloed

Verschillende respondenten zochten naar woorden om te benoemen dat er iets verandert in het ‘geestesleven dat de prediking uitademt’. Ze doelden op een bepaalde intensiteit in prediking, die hen eerder gevormd heeft, die hun geloof voedt en die ze ook nu niet kunnen missen. Het gaat om aspecten als jezelf onder ogen komen, ontdekt worden aan dingen die je wegdrukt. Woorden ‘die jou doorhebben en je aankunnen, en je naar God duwen’. Het onderscheid tussen geloof en ongeloof, ook in ons eigen leven, durven we dat te benoemen en kunnen we dat op tafel krijgen?

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 16 december 2021 of download de gratis pdf (zie onder).

Geïnteresseerd in meer lezenswaardige artikelen? Neem een jaarabonnement (€ 49,95). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

Dr. C.M.A. van Ekris
Dr. C.M.A. van Ekris

is programmaleider van Areopagus/IZB en Theoloog des Vaderlands. Sinds 2024 ontwikkelt hij de IZB Academy, waarin het leren als missionaire organisatie centraal staat.