Waar bent u naar op zoek?

Offers

Marieke den Butter-Kommers
Door: Marieke den Butter-Kommers
05-08-2021

Ik denk wel eens dat ik een goede boeddhist zou zijn. Ik zou een mooi tempeltje hebben in mijn tuin. Elke dag bracht ik daar dan wat vers fruit en een flesje frisdrank. In een klein bakje brandde ik de beste wierook en ik zou mij buigen met de juiste hoeveelheid buigingen. Ja, ik zou zelfs neerknielen en mijn hoofd in het stof leggen. Wanneer de monnik langs mijn huis zou komen in zijn oranje gewaad met zijn bedelnap, zou ik mijn kinderen er altijd iets in laten stoppen en leren extra te geven. Ik zou rijst koken voor de vele zwerfhonden die voor mijn huis liepen, want door goed voor hen te zijn, ben ik zekerder van een hogere trede op de reïncarnatieladder. Ik zou een pro zijn in het maken van vegetarische gerechten en nadenken of ik over zou moeten stappen op veganistische maaltijden.

Zo zou ik trouwens ook een devoot rooms-katholiek zijn of een serieuze moslima. Ik zou hard werken en goed doen om zo mijn zaligheid te verdienen.

Daarom vind ik het christelijk geloof zo mooi en tegelijkertijd ook zo moeilijk, want genade is nu eenmaal niet te verdienen. Het is alleen maar ontvangen. In offers en brandoffers schept God geen behagen. Nee, het is die gebroken geest en dat verbrijzelde en verslagen hart dat Hij verlangt. Dat is ook weer iets wat Hij alleen kan bewerken. Zo sta je dus gewoon met lege handen, afhankelijk van de goedheid van God, al je doen en laten ten spijt.

Wat een zegen dat God de genoemde offers uit Psalm 51 niet zal verachten. Wat een zegen dat Hij belooft gebogenen op te richten en slappe handen en knikkende knieën sterk te maken, dat Hij geeft wat Hij vraagt.

Zo blijft er maar één ding over voor mij om te doen. Dat is leven uit dankbaarheid. Dat is met vreugde geven wat ik kan, omdat mij zo onnoemelijk veel gegeven is. Ik mag offers brengen van gerechtigheid, want daar vindt God vreugde in. Hoe dat precies vorm krijgt? Ik weet het niet zo goed, want daar zijn geen regels voor.

Marieke den Butter-Kommers
Marieke den Butter-Kommers