Waar bent u naar op zoek?

Dr. J. Hoek roept ons op ons te verhouden tot deze tijd vanuit zeven kernen

Omgang met God

02-03-2023

In de Artios-reeks schreef dr. J. Hoek een mooi boekje over de omgang met God, die op de tocht kan staan, 'Geleefd geloof. Omgang met God in deze tijd'. De auteur begint met dat laatste: deze tijd, die te karakteriseren is als postmodern en seculier.

In hoofdstuk 1 ‘Geloven in een kantelende tijd’ benoemt Hoek vele ontwikkelingen in onze moderne wereld. De christelijke gemeente heeft zich daartoe te verhouden, ze is immers deel van die wereld. Veel van die ontwikkelingen baren ons zorgen, en vaak terecht. De christelijke gemeente staat onder druk en de omgang met God staat op de tocht. Echter, nuchter constateert Hoek dat dat aangevochtene van de vroomheid van álle tijden is. Paulus moet zijn leerling Timotheüs opdragen het hem toevertrouwde pand te bewaren (1 Tim.6:20), omdat blijkbaar ook toen al het gevaar levensgroot was dat deze kostbare erfenis kwijt zou raken. Dit besef maakt ontspannen en bewaart voor een krampachtig terugverlangen naar een beter verleden.

Zeven kernen

In de volgende hoofdstukken geeft de emeritus hoogleraar ‘Gereformeerde spiritualiteit’ een schets van de bijbelse geloofsbeleving (h.2) en van het specifiek gereformeerde daarvan (h.3). Bijbelse vroomheid draait om omgang met de Naam, kennis van de drie-enige God, levend binnen Zijn verbond en met de verzoening als hartslag. Geloof, hoop en liefde zijn kernbegrippen van het christelijke leven. Als het gaat om het specifiek gereformeerde, noemt dr. Hoek zeven ‘kernen van gereformeerde geloofsbeleving: getroost in de Zoon, geleid door de Geest, gericht op de Vader, gekend als mens, gevoed door Woord en sacrament, geroepen in de wereld, en geborgen onder de hoop’. Een voor een worden deze kernen vervolgens uitgewerkt.

Lees de volledige tekst van dit artikel in het nummer van De Waarheidsvriend van donderdag 2 maart 2023. Neem een jaarabonnement. Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-.