Waar bent u naar op zoek?

Mensen met een handicap ontvangen grote liefde in de gemeente

Onmisbaar voor de kerk

J.C. van den Dool
Door: J.C. van den Dool
08-02-2022

Toen me gevraagd werd om iets te schrijven over onze 26-jarige gehandicapte dochter Quirina, moest ik daar even over nadenken. We hebben een dochter met een verstandelijke, motorische en visuele beperking. Dit beïnvloedt haar en ons leven.

Ondanks de moeilijke kanten hebben we het een plaats kunnen geven. Het bijzondere is dat we er als ouders ook door worden gezegend. Dat is niet vanzelfsprekend. We zien in onze huisartsenpraktijk zoveel mensen die worstelen met zingeving in alle gebrokenheid van het leven en perspectief missen. Daarom gaat het delen van eigen ervaring met schroom gepaard.

Tweedeling in de wereld

Vanuit mijn jeugd heb ik weinig te maken gehad met mensen met een beperking. Het was een tijd waarin gehandicapten minder participeerden in de maatschappij en daar minder zichtbaar waren.

De eerste ingrijpende ervaringen kwamen in Afrika, waar we dertig jaar geleden werkzaam waren in een ziekenhuis in Botswana. Er waren daar in die tijd nog nauwelijks voorzieningen voor mensen met een beperking. Geen dagbesteding, geen rolstoelen, laat staan participatie in de maatschappij.

Later werden we er persoonlijk mee geconfronteerd dat de ontwikkeling van onze dochter Quirina met zorg gepaard ging. De confronterende tweedeling in de wereld kwam toen heel dichtbij. Wij als rijke blanken hadden de mogelijkheid om naar een gespecialiseerd ziekenhuis te gaan. Wij konden het waterhoofd laten behandelen door het plaatsen van een drain. Wij konden hulp zoeken bij een gespecialiseerde oogarts. Dit in schril contrast met de inwoners van het land waar we te gast waren, die deze mogelijkheid niet hadden.

God zorgt

Ook in andere opzichten waren we bevoorrecht. Door alle moeilijkheden heen mochten we ervaren dat God zorgde. Concreet gebeurde dat door veel omstandigheden die zo geleid werden: precies op de dag dat we onverwacht hoorden dat Quirina ernstige netvliesproblemen had, waren (schoon)ouders gearriveerd uit Nederland.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 10 februari 2022. Neem een jaarabonnement (€ 49,95). Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-!

J.C. van den Dool
J.C. van den Dool

uit Nederhemert is huisarts.