Waar bent u naar op zoek?

Ontroerend getuigenis van ds. H. Harkema

16-06-2020

De prekenbundel ‘Jobs beproeving’ is niet het zoveelste boek gevuld met preken die door dominees gehouden zijn. In tien preken licht, naast het leven van Job ook het leven van auteur ds. H. Harkema en zijn vrouw op, schrijft ds. G. de Fijter.

Deze prekenserie over het bijbelboek Job heeft ds. Harkema (1947-2018) gehouden in 2008 in de hervormde gemeente van Middelharnis en is vorig jaar postuum door zijn vrouw uitgegeven.

Zoals het leven van Job door de diepten heen ging, zo is te midden van ernstige ziekten en verlies ook hun leven door de diepten heen gegaan. Hier is niet alleen sprake van het lezen van het boek Job, maar de dominee en zijn vrouw hebben – zeg maar – ook Job gelééfd, zo zien we nu we vele jaren verder zijn.

Weggevallen franje

In de 22 jaar dat ds. Harkema predikant is in Onstwedde, maakt hij in 1998 in die Groningse plaats mee dat dochter Agathe bij een verkeersongeluk om het leven komt. Ze is dan pas zeventien jaar. Als ik in Onstwedde moet preken, kom ik op weg naar de consistorie bij de kerk haar graf tegen. Daarop staat de ontroerende tekst uit Markus 5:41 ‘Meisje (Ik zeg je), sta op.’

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 18 juni 2020.

Klik hier om een los nummer te bestellen, en hier om een abonnement op De Waarheidsvriend te nemen.