Waar bent u naar op zoek?

blog

Op één plaats tegelijk

20-12-2016

Aan het eind van het jaar kijk ik terug. Hoe was het jaar, welke ontwikkelingen hebben zich voorgedaan? Soms worden dingen minder, soms is er sprake van een toename. Dit laatste geldt zeker voor het digitale verkeer. Een onderzoeksbureau stelde onlangs vast dat we gemiddeld 220 keer per dag op onze mobiele telefoon kijken. Let wel, gemiddeld!

Deze manier van ‘contact hebben met elkaar ‘ neemt nog steeds toe. We hebben onze mobiele telefoon op zak dus dan mogen we ook best gestoord worden. We houden vaak voortdurend onze berichten bij. Een snel antwoord is een goed visitekaartje. Dan kan het zo maar een gewoonte gaan worden dat binnengekomen berichten van mensen die met hun wel en wee onze aandacht vragen, meer aandacht krijgen dan de persoon met wie we in gesprek zijn.

Het lijkt er anno 2016 op dat we op vele plaatsen tegelijk kunnen zijn. Binnen een paar seconden kunnen we elkaar foto’s en berichtjes doorsturen, waardoor we direct met elkaar verbonden zijn. 

Opeens moet ik denken aan wat onlangs voorviel.

Ik ontvang een uitnodiging. Maar helaas, er staat al een afspraak op dat tijdstip, en mijn reactie is: ‘Jammer, ik had graag willen komen.’ Daarop zegt een oudere dame: ‘Je kunt maar op één plaats tegelijk zijn, wees daar maar blij om.’ Ik kijk haar even aan, en ze zegt dan: ‘Ja, dat meen ik. Wees maar blij dat de Heere je zo gemaakt heeft, dat je maar op één plaats tegelijk kunt zijn. Stel je voor dat het anders was.’

Nog denk ik aan deze woorden. Ze heeft gelijk. Een mens kan en hoeft maar op één plaats tegelijk te zijn. Of willen we zelf op heel veel plaatsen tegelijk zijn? Eén ding tegelijk doen, één contact tegelijk onderhouden, er voor één mens ook echt zijn. Misschien een goed advies voor het nieuwe jaar.

Cokky de Visser