Waar bent u naar op zoek?

Op zoek naar de beste school

14-11-2011

De schoolkeus is in een hervormd-gereformeerd gezin lang niet altijd een automatisme. Dat is niet slecht. Het kiezen van een school voor je kind is wat anders dan het selecteren van je supermarkt, schrijft drs. R. Toes.

Over wat de beste school voor je kind is, moet je als ouders op zijn minst grondig nadenken. Het gaat om de toekomst van je kind. Zijn of haar geestelijk welzijn moet hoog op de agenda staan.

Toch lijkt het erop dat veel gezinnen van reformatorischen huize niet veel gedachten aan de schoolkeuze wijden. Als het geografische maar enigszins mogelijk is, kiezen ze automatisch voor het reformatorisch basis- of voortgezet onderwijs of voor positief-christelijke scholen voor voortgezet onderwijs, zoals in Barneveld, Veenendaal en Middelharnis. De waarde van deze scholen is voor de ouders zo duidelijk, dat ze een nadere verkenning niet noodzakelijk vinden.

In mijn praktijk als directeur van een reformatorische school voor voortgezet onderwijs in Rotterdam zie ik juist bij hervormd-gereformeerde ouders soms twijfels. Lang niet altijd heeft dat iets te maken met de identiteit van de school. Er kunnen ook heel basale motieven mee spelen: afstand, er is een protestants-christelijke school in de omgeving of het kind mag zelf bepalen naar welke school het wil.