Waar bent u naar op zoek?

Mensvormig spreken over God (1, introductie)

Oren en ogen, stem en hart

Ds. H.J. van der Veen
Door: Ds. H.J. van der Veen
09-02-2023

Wie aandachtig de Bijbel leest, stuit al snel op bijzondere uitspraken. Zo wordt er gesproken over de oren en de ogen, de hand, de stem en het hart van God. In deze serie gaan we op zoek gaan naar de betekenis van deze teksten.

We schrijven regelmatig menselijke eigenschappen aan dieren en dingen toe. Dat heet met een moeilijk woord antropomorfisme. Dat woord is een samenstelling van de Griekse woorden voor ‘mens’ (ánthrōpos) en ‘uiterlijke vorm’ (morphē).

Dit verschijnsel komt veelvuldig voor in strips en tekenfilms. Bekende voorbeelden zijn Tom Poes, Donald Duck en Mickey Mouse. Deze dieren (poes, eend en muis) worden voorgesteld als mensen, met allerlei menselijke eigenschappen en emoties.

Hond

De laatste jaren worden steeds meer menselijke eigenschappen aan de hond toegeschreven. Als het buiten koud is, krijgt de hond een jasje aan. Als het baasje van de hond op een terrasje koffie drinkt, krijgt zijn hond steevast de helft van zijn koekje. Als de hond ziek is, worden kosten noch moeite gespaard. En als het baasje van de hond is overleden, staat er op zijn rouwkaart een afdruk van een hondenpootje.

Nu is het ontegenzeggelijk waar dat een hond een positieve invloed op de gezondheid van mensen heeft. Dat alles neemt niet weg dat een hond geen mens (of kind) is. God heeft in de schepping een kwalitatief verschil tussen mens en dier gelegd. Een dier hoeft dan ook niet als mens behandeld te worden.

Robot

Behalve aan dieren worden ook aan dingen menselijke eigenschappen toegekend. Het bekendste voorbeeld is de robot. Het woord robot is een leenwoord uit het Tsjechisch en betekent ‘kunstmens’.

In de industrie hebben robots grote delen van het productieproces overgenomen. De meeste auto’s worden door robots in elkaar gezet.

Ook in de zorgsector heeft de robot zijn intrede gedaan. Ingewikkelde operaties worden steeds meer door robots uitgevoerd. Om de sociale acceptatie van robots te bevorderen krijgen de apparaten een steeds menselijker gezicht. Deze sociale robots bieden ondersteuning aan zorgverleners, voornamelijk in de ouderenzorg.

Lees de volledige tekst van dit artikel in het nummer van De Waarheidsvriend van donderdag 9 februari 2023. Neem een jaarabonnement. Als welkomstgeschenk ontvangt u De Waarheidsvriend twee maanden gratis. Of maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,-.

Ds. H.J. van der Veen
Ds. H.J. van der Veen

uit Sliedrecht is emeritus predikant.