Waar bent u naar op zoek?

Oudere doet ertoe

04-12-2012

Wat zijn ‘kwade dagen' eigenlijk? De donkere dagen voor Kerst? Prediker betrekt de uitdrukking op de gevreesde ouderdom, schrijft ds. J. Belder.

‘We willen wel oud worden, maar niet oud zijn.’ Een korte boodschap, waarmee veel wordt gezegd. ‘Zo fijn is langer leven niet.’ Deze conclusie trok publiciste Heleen Crul op de opinie- en debatpagina van NRC Handelsblad van 6/7 oktober.

Zal in de nabije toekomst de gemiddelde leeftijd in de buurt van honderd komen te liggen? Halen we straks dankzij pillen en genmanipulatie de magische grens van 120 jaar en meer? Het is een feit dat de gemiddelde leeftijd in de afgelopen decennia alleen maar is toegenomen. Reden voor veel predikanten om het reguliere bezoek aan de zeventigplussers op te hogen naar tachtig jaar en ouder. Sommigen onderscheiden al tussen jonge ouderen en oude ouderen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferde in 2011 dat in het Nederland van 2025 meer 65-plussers dan jongeren onder 20 jaar zullen wonen, namelijk 3,8 tegen 3,7 miljoen op een totaal van 17,5 miljoen inwoners.