Waar bent u naar op zoek?

Grote verschillen in kerkelijke achtergrond zorgen in Benidorm niet voor spanningen

Pastor aan de Costa Blanca

Dr. J. Hoek
Door: Dr. J. Hoek
11-06-2024

Voor de vijfde keer sinds 2017 brachten mijn vrouw en ik enkele maanden door aan de Costa Blanca in Spanje om de christelijke gemeente van Benidorm te dienen. Een impressie.

De leden van de Nederlandse Interkerkelijke Gemeente te Benidorm hebben zeer verscheiden kerkelijke achtergronden, van de Protestantse Kerk in Nederland en de Christelijke Gereformeerde Kerken, Nederlandse Gereformeerde kerken, Gereformeerde Gemeenten tot en met Baptistengemeenten, Leger des Heils, Rooms-Katholieke Kerk enzovoorts, tot wel zeventien verschillende denominaties toe.

Identiteit

Wat is dan de identiteit van de gemeente? Te midden van deze grote variatie hecht de kerkenraad eraan de identiteit van de gemeente te bewaken: de gemeente weet zich gebonden aan de Bijbel als het Woord van God en aan het Apostolicum, de Twaalf Artikelen van het geloof. In de prediking dient Jezus Christus en Zijn werk van verzoening en overwinning op de dood centraal te staan. Er is dus geen ruimte voor vrijzinnigheid. Rond de viering van het heilig avondmaal wordt helder aangegeven dat de maaltijd van het verbond alleen bestemd is voor hen die Christus als Heere en Heiland belijden en Hem willen volgen in hun leven.

Je zou verwachten dat de identitaire breedte regelmatig voor spanningen zorgt, maar dat is tot op heden nooit het geval geweest.

Dit artikel gratis verder lezen?
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en lees de volledige tekst van dit artikel.

"*" geeft vereiste velden aan

Dr. J. Hoek

uit Veenendaal is emeritus hoogleraar Gereformeerde spiritualiteit.