Waar bent u naar op zoek?

Paulus trouwde niet

24-04-2012

Protestanten, die de Bijbel als hoogste gezagsinstantie accepteren, zouden het veel serieuzer moeten nemen dat Jeremia, Johannes de Doper, Jezus en Paulus single bleven, schrijft ds. L.W. Smelt.

Op verjaardagsvisites en familiefeestjes werd en wordt het regelmatig aan jongeren gevraagd: ‘En, heb je al verkering?’ Ben je 20+ dan loop je vaker de kans die vraag te krijgen. En als je 30+ bent, durven ze het minder gauw rechtstreeks aan je te vragen. Wellicht omdat ze het ‘zielig’ voor je vinden dat je nog geen relatie hebt. Of er wordt uitgeseind: ‘Maak er haast mee, want stel dat je overschiet.’

Eerlijk gezegd heb ik wel eens enigszins geërgerd opgemerkt: ‘Jullie denken dat trouwen goed is voor hen, maar houden jullie er rekening mee dat de apostel Paulus eerlijk zegt tegen ongehuwden en weduwen: ‘Het is goed voor hen, als zij blijven zoals ik.” Paulus zegt namelijk het tegenovergestelde van wat wij doorgaands zeggen. Wij zeggen: ‘Het is goed voor hen dat ze trouwen’ en Paulus zegt: ‘Het is goed voor hen dat ze niet trouwen.’ Wie legt het meeste gezag in de schaal? In christelijke kring moet dat toch helder zijn.