Waar bent u naar op zoek?

Pesten is geen plagen

10-04-2012

Je stem nabootsen, je uiterlijk belachelijk maken, je van het bedrijfsnetwerk halen zodat je al je werk kwijt bent. Je kunt zo worden getreiterd, gekweld en gejudast dat je je baan opzegt en verhuist. Ds. J. Belder: Soms geeft pesten levenslang.

Wie deelt nooit eens een plaagstootje uit of wordt zelf op de hak genomen? Wat gezegd wordt moet vooral niet te serieus genomen worden. Het kan een goedaardige manier zijn om iemand een klein standje te geven. ‘Dader’ en ‘slachtoffer’ zijn meestal goede bekenden van elkaar. Er kan dan ook wederzijds om de plaagstoot gelachen worden. Soms geeft de geplaagde gevat een tik terug. De sfeer wordt er niet door bedorven, maar eerder verlevendigd.

Er zijn wel grenzen aan dit plagen. De plaaggeest kan te ver en te lang doorgaan. Dan is het niet meer grappig. De geplaagde gaat zich eraan storen. Het irriteert hem, hij raakt gekwetst. Er is een grens overschreden. Plagen kan zomaar overgaan in pesten. Is het eerste gespeend van vormen van gemeenheid, het tweede is dat zeker niet.