Waar bent u naar op zoek?

Pionieren in Kanaleneiland

03-11-2014

Zo’n twee jaar geleden stond de algemene kerkenraad van de protestantse gemeente Utrecht voor een moeilijk besluit: de Triumfatorkerk in Kanaleneiland sluiten oftoch nog iets proberen? Wilma Wolswinkel over het besluit om de wijk niet op te geven.

Voor die vraag zag een groep (voornamelijk jonge) gemeenteleden van de Jacobikerk/Nieuwe Kerk in Utrecht zich halverwege 2012 gesteld. Wat deze gemeenteleden gemeen hadden, was dat ze allemaal in of nabij de wijk Kanaleneiland woonden. Driekwart van de bevolking van deze wijk is van niet-westerse afkomst.

Op zondag fietsten deze gemeenteleden echter door naar een kerkdienst elders in de stad. Tegelijkertijd vergrijsde de Triumfatorgemeente in Kanaleneiland enorm, ondanks herhaaldelijke pogingen het tij te keren.

De algemene kerkenraad besloot de wijk echter niet op te geven, maar een nieuwe poging te doen om als protestantse gemeente present te zijn in de wijk. Visieavonden werden belegd voor de gemeenteleden uit Kanaleneiland. Daaruit ontstond een groep van ongeveer vijftien enthousiastelingen die al vrij snel voor zichzelf tot de conclusie kwamen dat ‘De Haven’ hun nieuwe christelijke gemeenschap zou worden.

Maar hoe te beginnen? Daar hadden we eigenlijk geen idee van. Toch was het ergens ook heel simpel: als christenen uit dezelfde buurt samenkomen rond de Bijbel en met elkaar gemeenschap zijn. Daar begonnen we dan ook mee in januari 2013: bijbelstudies in de huiskamer op zondagochtend en met een lunch na afloop.

Lees het complete artikel in De Waarheidsvriend van 7 november 2014.