Waar bent u naar op zoek?

Prinses Amalia 18 jaar

02-12-2021

Komende dinsdag, 7 december, hoopt prinses Amalia achttien jaar te worden. Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria – om een keer volledig te zijn – is prinses van Oranje, prinses der Nederlanden, prinses van Oranje-Nassau en de eerste lijn in de troonopvolging.

Drie weken geleden toonde ze veel van zichzelf in het boek Amalia, dat de cabaretière en zangeres Claudia de Breij na zes bezoeken aan Huis ten Bosch over haar schreef en dat in enkele weken meer dan 50.000 keer verkocht is. Tot de opvallendste thema’s uit dit boek hoort het gegeven dat de kroonprinses open over haar mentale gezondheid spreekt, over perfectionisme dat in de weg kan zitten, over het overlijden van een oom en een tante. Ze spreekt ook over de innerlijke aanvaarding van haar toekomst, van het dragen van een ambt waarom geen mens zou vragen, op jongere leeftijd dan dit voor haar vader Willem-Alexander gold. Over het geloof spreekt prinses Amalia zich eveneens uit, als ze de Bijbel ‘een soort poëzie waar je levenslessen uit kunt halen’ noemt, over haar gevoel dat er iets overkoepelends is ‘dat ik voor het gemak God noem’. De vrijzinnige predikant ds. P. Lootsma was een van haar leermeesters.

Voor een kroonprins(es) is de achttiende verjaardag een mijlpaal. Daags erna zal prinses Amalia zitting nemen in de Raad van State, onafhankelijk adviseur van regering en parlement. Gods zegen wensen we onze kroonprinses vanwege deze bijzondere verjaardag van harte toe, gevoegd bij de wens dat ze de komende jaren verder mag groeien in kennis en wijsheid.