Waar bent u naar op zoek?

Prioriteit voor de leerdienst

06-09-2011

De catechismus staat vandaag niet bij de bestsellers. Toch mis je iets als je haar dicht houdt, vindt de Gereformeerde Bond, die daarom aandacht voor de leerdienst vroeg. Hervormd Tilburg, Oud-Beijerland en Otterlo maakten er weer een prioriteit van.

Elke zondagmiddag een leerdienst was het ideaal van de synode die in 1618/’19 in Dordrecht plaatsvond. Bijna vier eeuwen later ligt de lat voor het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond wat dat betreft lager. Hij ziet de gemeente die ten minste zeventien keer in het jaar een catechismuspreek hoort als gezegend; ze wordt op die manier elke drie jaar opgescherpt in de belangrijkste elementen die de Bijbel leert.

Een goede norm, vindt mr. J.P. de Man uit Rosmalen, die behalve advocaat ook kandidaat tot de heilige dienst is en sinds vorig najaar parttime predikantswerkzaamheden in de vacante hervormde gemeente Elim te Tilburg verricht. Op zijn voorstel werd elke laatste zondag van de maand een leerdienst gehouden. De Man is tevreden over het resultaat.