Waar bent u naar op zoek?

Protestant

Ir. H.J.A. Ruissen
Door: Ir. H.J.A. Ruissen
15-06-2023

Christenen hebben in onze tijd veel redenen om protest aan te tekenen, maar moeten we dan snelwegen blokkeren?

Met veel passie vertelde een jonge theologe op de radio over haar actie. Ze was meermalen op de A12 gaan zitten om het verkeer daar te blokkeren. Ze wist dat het niet mag, maar ze meende dat ze als christen geroepen is om zo meer CO 2 -maatregelen af te dwingen. De theologe bereikte in elk geval één ding: ze zette mij aan het denken. De vraag die opkwam was: Laat de Bijbel het wel toe om deel te nemen aan illegale demonstraties? Heiligt het doel hier de middelen?

Ik moest denken aan Bert Dorenbos, oprichter van Schreeuw om Leven. Zijn methoden waren puur vreedzaam en legaal: hij organiseerde gebedswakes bij het Binnenhof en bij blasfemische popconcerten. Hij begon de Mars voor het Leven. Hoe ver mag je gaan als protesterende protestant? Dorenbos besprak dat in 2000 tijdens een bijeenkomst van SGP-jongerenvereniging Kernpunt, die ik mocht helpen organiseren met onder anderen Harold Hooglander. Hij spoorde ons aan om van ons te laten horen. Maar de wet overtreden hoorde daar niet bij. Het destijds pas gekozen Kamerlid Kees van der Staaij vulde aan dat acties altijd waardig en passend moeten zijn.

Daar ben ik het mee eens. Romeinen 13 vraagt ons het gezag van de overheid te accepteren. Zij is ons van God gegeven. Alleen als de overheid iets van ons vraagt wat echt strijdig is met Gods Woord, mag daarvan worden afgeweken. Maar kun je die uitzondering inroepen omdat overheden (nog) geen btw en accijns heffen op vliegtuigtickets? Dat lijkt me een te ruime interpretatie. Pleitbezorgers van burgerlijke ongehoorzaamheid doen nog weleens een beroep op de tempelreiniging. Zo’n beroep snijdt geen hout. De Heere Jezus kwam in actie omdat het huis van Zijn Vader werd ontheiligd. Niet om Zich te verzetten tegen burgerlijke wetten.

Als protestanten danken we onze naam aan protest: het verzet in de zestiende eeuw tegen religiedwang. Ook in onze tijd hebben christenen veel redenen om protest aan te tekenen. Maar moeten we dan snelwegen blokkeren, ons vastlijmen en ons laten arresteren? Naar mijn overtuiging zijn er passendere en waardigere manieren om ons geluid te laten horen. Onze argumenten blijven sterk, ook zonder vluchtige aandacht van de radio voor illegale acties.

Ir. H.J.A. Ruissen
Ir. H.J.A. Ruissen